Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Stavfel sänker förtroendet

av | 9/9 2015 | Tips och råd

Dålig korrekturläsning sänker din text. Stavfel bromsar läsningen och sänker läsarens förtroende för hela texten. Så slarva inte med korrekturläsningen!

Det pratas ofta om att ingen bryr sig om korrekturläsning längre eftersom dagstidningarna har lagt ner sina korrekturavdelningar. Det är dock inte sant – alla tidningar jag har jobbat regelbundet för (inte dagstidningar) har läst korrektur, och korrektur är också den tjänst jag får mest förfrågningar om.

Och korrektur är verkligen något man inte bör slarva med när man skapar en text. En undersökning från 2007 visar nämligen att det tar i snitt 10 procent längre tid att läsa en text med stavfel. Lars Melin, docent i svenska vid Stockholms universitet, säger till SVT att den ökade tiden indikerar en högre mental möda – stavfelen gör det helt enkelt jobbigare att läsa.

Det räcker med så lite som två stavfel för att läsarens förtroende ska minska.

Men läsaren tappar inte bara flytet. Hen blir högst sannolikt även irriterad och tappar förtroendet för texten. Och det räcker med så lite som två stavfel för att läsarens förtroende ska minska. I studien tyckte de som läste texten med stavfel att dispositionen var dålig, tonen opersonlig och formuleringar var krångliga. Synpunkter som de som läste texten utan stavfel inte framförde.

Men stavfel borde väl inte vara något problem numera när det finns stavningskontroll i varje ordbehandlingsprogram och mobiltelefon? Nja, riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Korrekturläsning är ju nämligen mer än bara stavfel. Datorn förstår till exempel inte fel i innehållet. Ett annat exempel på vad datorn ofta missar är alla språkpolisers älsklingsfel: särskrivningar.

Alla roliga exempel på hur mobilens autokorrigering kan ställa till det när man skriver i sms visar ju också på behovet av en människa som rättar texten.

Men är det sant att man inte kan korrekturläsa sin text själv? Jo, det är klart att du kan. Det är alltid bättre att du korrekturläser själv än att ingen korrekturläser. Låt gärna texten vila, åtminstone till nästa dag, så ökar chansen att du ser felen.

Men bäst korrekturläsning får du antagligen om du låter någon annan utföra den. Och ju högre utbildad och mer van att läsa korrektur, desto bättre. Det visar en undersökning som Gunilla Byrman, professor i svenska vid Linnéuniversitet, genomförde för 20 år sedan. Allra bäst i hennes undersökning var några rättnings- och korrekturläsningsvana docenter i nordiska språk.

Dock fick de inte mer än 90 procent rätt. Så förvänta dig inte att ens ett proffs hittar precis alla fel. Lägg istället ner ännu lite mer tid på korrekturet och läs till exempel korrektur både före och efter texten layoutas.

Evas språkblogg

Andra inlägg om korrektur

Andra inlägg med tips om sådant som ofta blir fel

Snabba skrivtips från Evas skrivskola

Skrivbrevet från Evas skrivskola

Länkar för mer information

 

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ordlista eller ordbok? – Eva Sahlström - […] Stav­fel sänker för­troendet – inlägg från 9 september 2015 om vikten av att stava rätt. […]
 2. Läsa korrektur i Word – Snabba skrivtips från Evas skrivskola - […] Stav­fel sänker för­troendet […]
 3. Hur böjs ordet spektrum? – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola - […] Stavfel sänker förtroendet […]
 4. Läsa korrektur i en pdf med Adobe Acrobat – Evas skrivskola - […] Stav­fel sänker för­troendet […]
 5. Att förbereda en text för korrektur – Eva Sahlström - […] Stavfel sänker för­troendet – inlägg från 9 september 2015. […]
 6. Hur böjs centrum? – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola - […] Stavfel sänker förtroendet […]
 7. Skriva isär eller ihop – om särskrivningar av Eva Sahlström - […] Stavfel sänker förtroendet – inlägg från 9 september 2015. […]
 8. Hur böjs ordet forum? – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola - […] Stavfel sänker förtroendet […]
 9. Nya SAOL är här – Eva Sahlström - […] Stav­fel sänker för­troendet – inlägg från 9 september 2015 om vikten av att stava rätt. […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

 • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
 • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: