Dålig korrekturläsning sänker din text. Stavfel bromsar läsningen och sänker läsarens förtroende för hela texten. Så slarva inte med korrekturläsningen!
Det pratas ofta om att ingen bryr sig om korrekturläsning längre eftersom dagstidningarna har lagt ner sina korrekturavdelningar. Det är dock inte sant – alla tidningar jag har jobbat regelbundet för (inte dagstidningar) har läst korrektur, och korrektur är också den tjänst jag får mest förfrågningar om.
Och korrektur är verkligen något man inte bör slarva med när man skapar en text. En undersökning från 2007 visar nämligen att det tar i snitt 10 procent längre tid att läsa en text med stavfel. Lars Melin, docent i svenska vid Stockholms universitet, säger till SVT att den ökade tiden indikerar en högre mental möda – stavfelen gör det helt enkelt jobbigare att läsa.
Det räcker med så lite som två stavfel för att läsarens förtroende ska minska.
Men läsaren tappar inte bara flytet. Hen blir högst sannolikt även irriterad och tappar förtroendet för texten. Och det räcker med så lite som två stavfel för att läsarens förtroende ska minska. I studien tyckte de som läste texten med stavfel att dispositionen var dålig, tonen opersonlig och formuleringar var krångliga. Synpunkter som de som läste texten utan stavfel inte framförde.
Men stavfel borde väl inte vara något problem numera när det finns stavningskontroll i varje ordbehandlingsprogram och mobiltelefon? Nja, riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Korrekturläsning är ju nämligen mer än bara stavfel. Datorn förstår till exempel inte fel i innehållet. Ett annat exempel på vad datorn ofta missar är alla språkpolisers älsklingsfel: särskrivningar.
Alla roliga exempel på hur mobilens autokorrigering kan ställa till det när man skriver i sms visar ju också på behovet av en människa som rättar texten.
Men är det sant att man inte kan korrekturläsa sin text själv? Jo, det är klart att du kan. Det är alltid bättre att du korrekturläser själv än att ingen korrekturläser. Låt gärna texten vila, åtminstone till nästa dag, så ökar chansen att du ser felen.
Men bäst korrekturläsning får du antagligen om du låter någon annan utföra den. Och ju högre utbildad och mer van att läsa korrektur, desto bättre. Det visar en undersökning som Gunilla Byrman, professor i svenska vid Linnéuniversitet, genomförde för 20 år sedan. Allra bäst i hennes undersökning var några rättnings- och korrekturläsningsvana docenter i nordiska språk.
Dock fick de inte mer än 90 procent rätt. Så förvänta dig inte att ens ett proffs hittar precis alla fel. Lägg istället ner ännu lite mer tid på korrekturet och läs till exempel korrektur både före och efter texten layoutas.
Evas språkblogg
Andra inlägg om korrektur
- Att läsa korrektur – inlägg från 22 september 2011.
- Vad menas med textkorrektur och vad menas med sidkorrektur?
- Avstavningar som är rätt men blir fel – inlägg från 15 februari 2012.
- Fixar datorn grammatiken? – inlägg från 25 september 2013.
- Vanliga korrekturfel – inlägg från 3 maj 2017.
Andra inlägg med tips om sådant som ofta blir fel
- Språkliga hjälpmedel – inlägg från 28 november 2012 som bland annat listar hjälpmedel för att få texten korrekt.
- De vanligaste språkfelen – inlägg från 28 maj 2015 om vanliga språkfrågor.
- Skriva isär eller ihop – inlägg från 11 maj 2015 om särskrivningar.
- Tankstreck – längre än ett bindestreck – inlägg från 14 november 2012 om när man använder tankstreck och när man använder bindestreck. Ett av mina mest lästa blogginlägg.
- Mellantinget semikolon – inlägg från 31 oktober 2012 om hur semikolon används.
- Hur skriver man förkortningar? – inlägg från 11 april 2012, ett av mina allra mest lästa blogginlägg.
- Att böja förkortningar – inlägg från 25 april 2012.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
- Stor eller liten bokstav.
- Tankstreck på tangentbordet.
- Tankstreck eller bindestreck.
- Läsa korrektur i Word.
Skrivbrevet från Evas skrivskola
- Kan man lita på stavningskontrollen, nr 7/2020
- Hitta fel med sök och ersätt, nr 8/2020
- Korrekturläs digitalt i Word, nr 9/2020
- Korrekturläs digitalt i en pdf, nr 10/2020
Länkar för mer information
- Stavfel bromsar läsningen – Vetenskapsradion berättar om undersökningen av stavfels påverkan på läsningen, en undersökning som leddes av Lars Melin, docent i svenska vid Stockholms universitet.
- Läsarna lider när ingen korrar – Språktidningen skriver om samma undersökning och andra aspekter på korrekturläsning.
- Korrekturläsning – en ögonöppnare? – en artikel i Humanetten 1998/2 av Gunilla Byrman, professor i svenska vid Linnéuniversitetet.
- 28 newspaper and magazine layout disasters – sajten Buzzfeed visar bilder på layoutmissar.
- DamnYouAutoCorrect – 50 roliga autokorrigeringar i mobilen.
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks