När du behöver slå upp ett ord, se till att välja rätt ordbok. Är det stavningen eller böjningen du undrar över, ordets betydelse eller när ordet började användas i svenskan?
Svenskan har ett antal verk som anger hur vi bör hantera språket, så kallade normkällor. Som språkbrukare är du naturligtvis fri att uttrycka dig som du vill i tal eller skrift, men vill du bli läst är det alltid en fördel att följa stavningsnormen och använda ord i deras gängse betydelse. Och det gäller förstås speciellt när du skriver i arbetet.
Tre av de viktigaste verken för svenska skriftspråket finns numera på webben, på en gemensam portal som drivs av verkens utgivare, Svenska Akademien. På den här portalen, med den behändiga webbadressen svenska.se, söker du samtidigt i Svenska Akademiens ordlista (SAOL), Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO) och Svenska Akademiens ordbok (SAOB).
Detta är oerhört praktiskt (och kan bli förledande intressant …), men det gäller att du har koll på vilken bok du tittar i.
SAOL är normen för stavning och böjning av svenska ord. Den är ett måste att ha för alla som skriver i arbetet – det enklaste är att söka på svenska.se eller i appen på mobilen eller plattan. SAOL finns även i pappersvariant, men tjocka pappersböcker med hårda pärmar har en tendens att fastna i bokhyllan och inte finnas till hands på det vis en digital bok gör.
Men de två andra verken man söker i på svenska.se, vad har man dem till? Ja, SO är en ordbok till skillnad från SAOL som är en ordlista. En ordboks uppgift är att ge ordens betydelser, vilket gör att ordboken blir tjockare än ordlistan även om uppslagsorden är färre.
SAOB är en historisk ordbok. Alltför ofta ser jag att folk hänvisar till SAOB när de pratar om ett ords moderna användning. Men SAOB är en ordbok över svenskan från 1521 och framåt, och det du hittar här är när ordet första gången användes i svenskan (i skrift) och vilka betydelser ordet har haft genom åren. Eftersom en sådan kartläggning av språket är väldigt tidsödande täcker ordboken än så länge bara uppslagsord från a–vreta.
Förutom att det inte går att söka på alla ord än får man också räkna med att uppslagsord från början av alfabetet saknas eller har nya betydelser eftersom det första bandet gavs ut 1869. Men SAOB är ingen bok att använda för ditt skrivande i vardagen, det är en ordbok du använder när du studerar historiska betydelser och etymologi.
Mer som jag har skrivit om språkliga hjälpmedel
Fler inlägg
- Stavfel sänker förtroendet – inlägg från 9 september 2015 om vikten av att stava rätt.
- Nya SAOL är här – inlägg från 15 april 2015 om senaste upplagan av SAOL.
- SAOB digitaliseras – inlägg från 1 maj 2013 om digitaliseringen av SAOB.
- Okej med s-plural – inlägg från 5 april 2017 om senaste upplagan av handboken Svenska skrivregler som också hör till de skrivhjälpmedel du absolut bör ha.
- Språkliga hjälpmedel – inlägg från 28 november 2012 om fler språkliga hjälpmedel än dem som nämns här.
- Svensk ordbok i ny upplaga – inlägg från 16 juni 2021.
Skrivbrevet från Evas skrivskola
- Svenska ordböcker på nätet – Skrivbrevet från Evas skrivskola nr 9/2019.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
- Ska du söka i SAOL, SO eller SAOB? – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola.
- Svar på språkfrågor – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola.
Mer läsning om hur du väljer ordbok
- Svenska.se – portal där du kan söka i SAOL, SO och SAOB samtidigt.
- Språkspalten: Skilj på böcker och listor – krönika av Lars-Gunnar Andersson, professor i svenska vid Göteborgs universitet, om skillnaden mellan ordlistor och ordböcker.
Dags att fira band 37 – artikel på sajten pluggasvenska.nu om arbetet med SAOB.(avlänkat 240320, sajten går inte att nå längre)- Svenska skrivregler – handbok i hur du skriver och utformar text på svenska som ges ut av Språkrådet. Lika viktig att ha som SAOL, och den finns både som e-bok och pappersbok. Se till att du använder dig av senaste upplagan från 2017.
- Språkrådet har en rådgivningstjänst som du kan nå via mejl, Twitter eller telefon. Men kolla alltid i Frågelådan först, för sannolikheten är stor att du hittar svaret där.
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks