Har vi tur kan början på oktober bjuda på några vackra, varma dagar efter en kallare period – en brittsommar. Men varför kallar vi det brittsommar? Och är det samma sak som indiansommar?
Den 7 oktober är det Birgittadagen, till åminnelse av den heliga Birgittas helgonförklaring den 7 oktober 1391. Innan Sverige blev protestantiskt var den här dagen en helgdag och kallades brittmässa – Britt är helt enkelt en form av namnet Birgitta.
Ursprunget till namnet är det irländska helgonet Bríd, på engelska Brigid och på latin Brigida. Namnet finns i många former och i många språk, och när den heliga Birgitta helgonförklarades fick det ännu större spridning, inte minst i Sverige.
Enligt folktron var det ofta några fina dagar i början av oktober, runt tiden för Birgittadagen. Anledningen skulle vara att den heliga Birgitta bad för oss i Norden som kämpade i ett så kallt och bistert klimat och att Gud därför gav oss några fina dagar i samband med brittmässan.
Det tidigaste belägget för ordet brittsommar är dock först från 1856 enligt SAOB (Svenska Akademiens ordbok). Då skrev Fredrika Bremer i boken Herta att det ofta är ljuvligt och skönt den tid ”som vi kalla ’Sanct Birgittas sommar’ eller ’Brittsommaren’”.
Men stämmer det att det ofta är ljuvligt och skönt i början av oktober? SMHI har kollat väderstatistiken och konstaterar att nej, det gör det nog inte. Det beror förstås på hur man definierar brittsommar, för numera har det blivit en mer allmän benämning för en varmare period under hösten.
Men den strikta definitionen av brittsommar är att det är varma dagar runt 4–10 oktober, efter en tidigare kall period. Och då visar inte statistiken att det ofta är varmare. Under en tioårsperiod runt det senaste sekelskiftet var det inte ens ett enda år med brittsommar.
Det som trasslar till det är dessutom att på den heliga Birgittas tid användes den julianska kalendern och då motsvarade den 7 oktober astronomiskt den 15 oktober enligt den kalender som vi använder idag. Vid kalenderreformen 1753 hade dagen förskjutits ytterligare till det som idag är 18 oktober. Och då står solen så pass lågt att SMHI ser det som osannolikt att det återkommande skulle bli perioder av vackert väder vid den tiden.
Men vid tiden för Birgittadagen i dagens almanacka är det kanske de sista chanserna för mer sommarlikt väder innan höstrusket sätter in på allvar.
Indiansommar då? Är det samma sak eller en annan tid? Det är en benämning från Nordamerika för en period under senhösten eller tidig vinter då det blir varmt väder. Så ja, det betecknar ungefär samma väderföreteelse.
Bok om årstidshändelser
- Årets ord – om årstidshändelser och kalenderdagar – en bok som samlar alla mina blogginlägg om årets ord till och med hösten 2024.
Fler inlägg om höst och andra årstider
- Vad är höst? – inlägg från 7 oktober 2022.
- Höstlöv symboliserar hösten – inlägg från 6 oktober 2021.
- Höstdagjämningen i skördetid – inlägg från 4 september 2019.
- Svamp i olika former – inlägg från 28 oktober 2020.
- Allhelgona och halloween – inlägg från 30 oktober 2013.
- Fler inlägg om dagar förknippade med händelser i almanackan.
Läs mer om brittsommar
- Birgitta respektive Brittsommar – Institutet för språk och folkminnen berättar om namnet Birgitta och begreppen brittsommar och indiansommar.
- Varifrån kommer orden brittsommar och indiansommar? – Språkrådet svarar om den språkliga bakgrunden till orden.
- Brittsommar – SMHI reder ut vad brittsommar är, hur man kan definiera det och om det verkligen är vanligt med vackra dagar i början av oktober.
- Birgitta, Brittsommar – Nordiska museet berättar om Birgitta och brittsommarbegreppet.
- Brittsommar – SAOB berättar om första belägget. Och har även med ett belägg från Post- och inrikes Tidningar där det berättas att de pilgrimer som besökte Vadstena efter Birgittas kanonisering överraskades av det vackra septembervädret och kallade det för Birgittasommar. Kanske kopplingen till själva Birgittadagen kom först efter kalenderbytet?
När blir det brittsommar igen
Nästa år. Den strikta definitionen är som sagt ovanligt fint väder under tiden 4–10 oktober.