
När det är höst skördar vi det som mognat, och träden går in i vintervila (Foto: Adobe Stock).
När det är höst dör sommarens växtlighet och naturen går i vila. Men samtidigt börjar vi mycket nytt. Hösten är en tid både för avslut och början.
På norra halvklotet brukar man räkna med att hösten pågår under de tre månaderna september, oktober och november, mellan sommaren och vintern. På södra halvklotet är det istället mars, april och maj som räknas som höst.
Om man räknar kalendariskt.
För årstider kan mätas på olika sätt. Astronomiskt är hösten istället tiden mellan höstdagjämningen och vintersolståndet, det vill säga från 22 eller 23 september till 21 december.
Meteorologiskt är det höst i Sverige när temperaturen fem dygn i följd har legat under 10 °C – och det är efter 1 augusti. Tidigare än så kan det enligt SMHI inte vara höst, men senast möjliga ankomst för den meteorologiska hösten är faktiskt 14 februari, alltså mitt i det vi normalt kallar vinter.
Under hösten förbereder sig naturen för den kommande vintern. Trädens klorofyllproduktion avtar och de tappar sina löv, blommor vissnar, djur äter upp sig för att gå i dvala. Det kallare vädret drar med sig mer regn och storm, och efter höstdagjämningen blir det allt mörkare.
Det här är en tid då vi skördar det sommaren har gett oss: säden har mognat, skogen är fylld av bär och svamp. Ordet höst är ursprungligen ett ord för skörd – när SAOB, Svenska Akademiens ordbok, skrev sin artikel om höst 1932 användes det fortfarande så i sydligaste Sverige.
Den etymologiska härstamningen är från det germanska ordet harƀusta som återfinns i engelska harvest (skörd) och tyska Herbst (höst). På fornsvenska blev det höster.
För vi har använt ordet länge i svenskan, från senare hälften av 1300-talet enligt SO, Svensk ordbok, och SAOB anger 1526 som första gång ordet nämns som benämning på årstiden.
Men hösten är inte bara en tid för skörd, vila och död. Det är också en omvälvande tid för många – det är då skolornas läsår börjar. För många handlar det inte om bara en ny årskurs, det är den tid då man lämnar småbarnsåldern och börjar skolan, eller byter stadium, börjar gymnasiet, högskola eller universitet.
Hösten är även den tid då vi har allmänna val i Sverige, så vart fjärde år börjar en ny mandatperiod i kommuner, regioner och riksdagen i september. Och varje år lämnar regeringen sin budgetproposition under hösten.
Många tar nya tag efter sommaren då många verksamheter har gått på lågfart. Det kan vara en tid av omdaning och utveckling. Gymmen brukar till exempel fyllas av folk som känner att det är tid att komma igång med sin träning.
Och hösten i sig är ju också tveeggad, en tid då det blir mörkt, grått och regnigt, samtidigt som det kan vara de allra soligaste dagar med klar höstluft och sprakande vackra färger.
Fler inlägg om höst och andra årstidshändelser
- När är det brittsommar? – inlägg från 26 september 2018.
- Höstlöv symboliserar hösten – inlägg från 6 oktober 2021.
- Höstdagjämningen i skördetid – inlägg från 4 september 2019.
- Svamp i olika former – inlägg från 28 oktober 2020.
- Allhelgona och halloween – inlägg från 30 oktober 2013.
- Fler inlägg om dagar förknippade med händelser i almanackan.
Ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola
Mer om höst
- När börjar hösten? – sajten Högtider och traditioner berättar om hösten.
- SMHI om hösten: Årstidskarta och Höst.
- Svenska Akademiens ordboks artikel om höst.
- Svensk ordboks artikel om höst.
0 kommentarer