Att använda branschjargong kan vara inkluderande och identitetsskapande – men det kan också vara ett av de mest effektiva sätten att exkludera dina läsare.
När en social grupp använder särskilda ord och uttryckssätt sinsemellan brukar man tala om gruppspråk. Här ingår olika yrkesgruppers fackspråk, som också kan kallas branschspråk eller branschjargong.
Och ibland är det just jargong, som att journalister använder benämningar som rubbe och mellis, för rubrik respektive mellanrubrik.
Så länge den du kommunicerar med ingår i den gemenskap som använder branschjargongen är det oftast inkluderande och kan kännas identitetsstärkande. När jag gick journalistutbildning tog jag till exempel snabbt till mig att stycken och talstreck heter utgångar och pratminus på journalistiska.
Jag insåg också att pratminus både betecknar själva tecknet – tankstrecket – som markerar att det är en replik, och repliken. Så det blev naturligt att säga:
– Hon var svår att intervjua, men jag fick några pratminus som jag kan använda.
I en lärobok om bakning som jag korrekturläste för några år sen lärde jag mig att när jag gräddar tårtbottnar bakar konditorn av anslag – och författarna poängterade vikten av att eleverna lärde sig konditorvärldens gruppspråk.
Men jargongen inom en bransch ger inte bara en känsla av gemenskap utan fungerar många gånger också som fackterminologi – journalistord som dårrad och nedryckare är till exempel enklare och mer precisa än att säga förklarande överrad till huvudrubriken respektive underrad till huvudrubriken.
Står du utanför gruppen kan dock branschjargong kännas mycket exkluderande. Ord som anslag och utgång har helt andra betydelser i allmänspråket än i de olika branschspråken. Förutom att du riskerar att läsaren inte begriper din text kanske hen dessutom känner sig dum.
När jag redigerar texter för tidningsredaktioner lägger jag in mellisar, gör lite fler nya utgångar och tar kanske bort ett dåligt pratminus. Men vänder jag mig till andra än journalister väljer jag att tala om mellanrubriker, stycken och repliker eller direkta anföringar.
Du kanske vill slänga dig med din branschjargong för att visa att du är insatt och ingår i gruppen, men vill du att läsaren ska ta till sig ditt budskap behöver du göra samma typ av bedömning som för facktermer: använd bara branschjargong om du tror att mottagaren förstår den.
Och när branschjargongen fyller ett syfte, till exempel genom att vara mer precis, kan du använda samma tekniker för att förklara dem som när du använder facktermer – det skrev jag om tidigare i år.
Hjälpsamma strategier för branschjargong
- Facktermer försvårar – eller förenklar – inlägg från 20 april, 2022.
- Terminologi och klarspråk – inlägg från 30 oktober 2019.
Mer om att anpassa texten till din mottagare
Fler blogginlägg
Skrivbrevet från Evas skrivskola
- Skriv ur läsarens perspektiv, nr 4/2015.
- Inkludera dina läsare, nr 3/2016.
- Sätt mottagaren i centrum, 6/2021
- När du måste skriva för alla, nr 8/2021
- Varför ska din text bli läst? nr 13/2021.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
Kurs på Moderskeppet
Jag är frilanslärare på Moderskeppet och har gjort en webbkurs som handlar om hur du anpassar din text till mottagaren. Vill du göra kursen löser du medlemskap hos Moderskeppet – det går att betala för bara en månad.
0 kommentarer