Sjyst eller schyst eller schysst?

Hur stavar man egentligen schysst? Ja, här verkar språkbrukarna och språkvårdarna vara oense, och kanske det är ett av de fall där bruket kommer att vinna över systemenligheten och logiken.

Under 2012 var en av de vanligaste sökningarna på svenska Google Hur stavas schysst? enligt Google själva (på niondeplats bland frågor som började med Hur … ?). Och det är en bra fråga att ställa sig, eftersom det inte råder någon enighet om hur det ursprungligen franska lånordet juste ska stavas.

“Språkbrukarna verkar föredra att skriva schysst.”

Svenska Akademiens ordlista (SAOL) har alternativet schyst med variantformen sjyst. Språkrådet rekommenderar sjyst i första hand eftersom ordet kommer från franskan och sch hör hemma i ord från tyskan, men accepterar även schyst.

Båda godtar även juste men Språkrådet visar på problem när man vill böja ordet, och SAOL har det som en egen post, inte som en variantform, med något varierad betydelse.

Nationalencyklopedins ordbok tycker att man kan skriva schyst med sjyst som variantform, eller just alternativt juste.

Språkbrukarna däremot verkar föredra att skriva schysst. Siv Strömquist, docent i nordiska språk vid Uppsala universitet, beskriver i en språkspalt i Svenska Dagbladet hur hennes studenter skrattar åt stavningen sjyst, de skriver schysst. Och tittar man i Korp, Språkdatabankens textsamlingar, och på Google är det ingen tvekan om vilket stavningsalternativ som är populärast bland språkbrukarna.

 

Tabell 1: Antal träffar i textsamlingar

  sjyst schyst schysst
Korp 319 1 346 6 344
Google 120 000 382 000 2 050 000

 

Det verkar sannolikt att det blir med sjyst som med jos – språkvården försökte få igenom stavningen jos som bättre passar in i det svenska systemet, men språkbrukarna envisades med att stava drycken juice och nu finns inte jos med som alternativ i SAOL längre.

Och enligt Språkrådets språkrådgivning på Twitter är också rekommendationen i Frågelådan under omarbetning. Det blir spännande att se till vad.

Länkar för mer information

 

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/spraknormer/sjyst-eller-schyst-eller-schysst/

2 kommentarer

  • Kjell Johansson on 2014-07-05 at 18:10
  • Svara

  Hoppas att schysst vinner kampen

  • Jonas on 2017-08-06 at 08:49
  • Svara

  Fördelen med att använda stavningen “just” är att ordet delar stam med andra ord som till exempel verbet “justera”. Om man väljer stavningen “schysst” bör kanske man kanske schysstera stavningen av andra ord med samma stam. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.