Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Klart språk i mobilen

av | 22/5 2013 | Tips och råd

Nu kan du få svar på dina språkfrågor i mobilen. Den första klarspråksappen finns nu för nedladdning för Iphone. Appen är gratis men frågor utöver dem som finns inlagda kostar pengar.

Språkkonsultföretaget Klarspråkskollen har i dagarna släppt appen Klarspråkskollen, en app för Iphone med syftet att ge svar på dina språkfrågor. Appen är gratis, men hittar man inte svar kan man för 28 kronor skicka en fråga för att få ett skräddarsytt svar inom tre dagar.

I appen kan man antingen skriva en fråga om vad man söker på eller titta på kategorier av frågor. När jag testade den kunde jag ganska snabbt konstatera att man får tillförlitliga svar på en hel del språkfrågor men långtifrån på alla.

Några vanliga språkfrågor som jag inte hittade svar på var hur man stavar sjyst (enligt Google en av de vanligaste sökningar på Google förra året) eller vad som är rätt av till de som och till dem som. När jag sökte på före eller innan fick jag ett felmeddelande som inte direkt uppfyllde kraven på klarspråk …

I vissa av kategorierna känns det också lite väl tomt. Under Avstavning hade jag till exempel väntat mig att hitta de två principerna man använder för avstavning i svenska, men här finns bara en fråga om hur man avstavar e-post- och webbadresser. I kategorin Citat och anföring ligger tre frågor om citat och ingen om anföring.

Jag stör mig också på att frågorna inte radbryts utan klipps av när skärmen inte räcker för hela frågan och att man inte kan lägga appen i liggande läge för att få längre rader.

Enligt tidningen Mobil ska appen kontinuerligt uppdateras så kategorierna kommer antagligen att bli mer välfyllda. Men som appen fungerar nu väljer jag att fortsätta använda mina vanliga språkliga hjälpmedel (som jag skrivit om tidigare).

Kvaliteten på det innehåll som finns inlagt nu är dock lovande hög och för kniviga språkfrågor kan nog Direktkollen, appens betaltjänst, vara ett alternativ. Men upp till tre dagar är lång tid för att vänta på svar, särskilt som min erfarenhet är att Språkrådet brukar svara på språkfrågor inom någon dag på e-post och inom några timmar på Twitter – och då är det gratis.

Några råd kan du även hitta här i min blogg. Just avstavningsprinciperna, hur man stavar sjyst och vad som är korrekt av till de som/till dem som hör till det jag har skrivit om.

Länkar till mer info

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: