Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Ändrad rekommendation för hen

av | 29/5 2013 | Språknormer, Språknyheter

Språkrådet har ändrat sina rekommendationer för det nya pronomenet hen. I den nya rekommendationen betonas att det är språkbrukarna som väljer om ordet ska bli etablerat.

Språkrådets tidigare rekommendation om användandet av hen sa att hen kan användas när man inte kan eller vill specificera en persons kön, men att ordet har haft svårt att få genomslag.

I den uppdaterade rekommendationen säger man nu att det inte finns några språkliga hinder att använda hen, men att ordet kan väcka irritation. Man bör därför ta hänsyn till kommunikationssammanhanget och mottagarna när man väljer att använda ordet eller inte, så att det inte tar fokus från innehållet.

– Vår grundinställning är densamma, vi är positiva till hen. Men ibland kan man behöva vara lite försiktig med hur man använder ordet, säger Lena Lind Palicki på Språkrådet till SVT.

Om man känner att det inte passar att använda hen finns det flera andra strategier att använda för att uttrycka sig könsneutralt, något jag skrev om i oktober förra året.

I rekommendationen betonar Språkrådet att det är vi språkbrukare som avgör om det nya pronomenet ska bli etablerat eller inte och att ju fler som använder det, desto snabbare blir det etablerat.

Språkrådet har i den uppdaterade rekommendationen tydliggjort hens två primära användningsområden, dels när könstillhörigheten är okänd, oväsentlig eller ska otydliggöras, dels när man omtalar personer som inte vill kategoriseras i grupperna man eller kvinna. Önskar någon att omtalas med hen bör man respektera detta, på samma sätt som man bör respektera den som vill omtalas som hon eller han.

SVT skriver på sin sajt att anledningen till att Språkrådet uppdaterar sina rekommendationer är den snabba spridningen som ordet har fått på kort tid. Bland annat ska det förekomma i tio procent av alla studentuppsatser.

Jag vet både språkrådgivare och journalister som har använt hen ett flertal gånger i texter de skrivit eller granskat i arbetet utan att få någon reaktion. Dock har jag konstaterat att när jag ser det i tidningstext är det oftast på kultursidorna, sällan i rena nyhetsartiklar. Och oftast är det i mindre formella sammanhang jag ser hen, som i sociala medier.

Men som sagt, det är vi språkbrukare som avgör om hen ska bli ett etablerat pronomen i svenskan och i så fall hur snabbt det ska gå.

·····························

Mina tidigare inlägg om hen:

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: