Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Hen i allt fler sammanhang

av | 20/12 2012 | Språknormer

Det nya könsneutrala pronomenet hen har under året börjat användas i en mängd olika sammanhang, som ett vanligt pronomen. I december dök det till och med upp i en dom från hovrätten.

Förra veckan visade jag på några exempel där det nya könsneutrala pronomenet hen använts i redaktionell text, och Språktidningen skrev i veckan att användandet av hen i tidningstext ökade med 1 266 procent under 2012. I en tiondel av artiklarna har hen diskuterats som fenomen, i de övriga har ordet använts som ett vanligt pronomen.

Men ordet har använts som ett vanligt pronomen i en hel del andra sammanhang och jag tänkte avsluta det här årets bloggande med några spaningar jag har gjort under året.

  • I diskussionsforum för föräldrar som Familjeliv.se har ordet använts jämförelsevis mycket under flera år, och det har blivit ännu vanligare i år. Det går dock inte smärtfritt, många irriterar sig när trådstartaren använder hen om sitt eget barn och diskuterar det istället för det trådstartaren frågar om. När hen används i generisk betydelse eller när könet är okänt, till exempel hos ett ofött barn, blir det sällan diskussioner om det.
  • I september presenterade Miljöpartiet sitt förslag till nytt partiprogram där man valt att använda hen genomgående. Till SVT sa partisekreteraren Anders Wallner att det passar ett modernt parti att använda ett modernt språk.
  • I samma månad använde Vänsterpartiet hen med syftning på Sveriges monark i en motion till riksdagen om att avskaffa monarkin.
  • Även Fritidsresors flygbolag TUI Fly Nordic tycker att hen signalerar modernitet och använde det i sin marknadsföring av unisex-parfym.
  • I december användes hen i ett blogginlägg på sajten Krisinformation.se, som drivs av myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Dock blev det lite tokigt, eftersom hen här syftar på läsarna i föregående mening och det korrekta pronomenet här hade varit de.
  • Och så här i slutet av året letade sig hen till och med in i det konservativa juridiska språket, när Hovrätten i övre Norrland i en dom använde hen i generisk betydelse med syftning på en gärningsman  (SVT och Språktidningen har citat av domen). Riktigt intressant hade det blivit om hovrätten även skrivit gärningsperson.

Nu blir det spännande att se vad som händer under 2013! Blir det kanske året då det kommer att börja användas allmänt i lagtexter, myndighetsinformation och riksdagspropositioner? Eller blir det året då ordet går ur modet och känns så mycket 2012?

Nu tar bloggen jullov och återkommer i januari nästa år.

God jul och gott nytt år!

Länkar till mer läsning om hens spridning

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: