Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Ny chef, nya ord och svåra skämt

av | 23/1 2013 | Språknyheter

Språkrådet fick en ny chef, nyordslistan publicerades och Försäkringskassan blev JO-anmäld för en skämtsam annons. Det är några av de nyheter om språk som kom under bloggens juluppehåll.

Under min språkbloggs juluppehåll har det kommit några nyheter som jag tänkte nämna kortfattat här – det kan bli anledning att återkomma till dem med längre inlägg framöver.

Som jag skrev om i våras avgick Språkrådets tidigare chef Lena Ekberg 15 maj efter en konflikt med chefen för Institutet för språk och folkminnen (dit Språkrådet hör). Under julen blev det klart att Lena Ekberg efterträds 15 mars av Ann Cederberg, som idag är förvaltningschef vid Högskolan Kristianstad. I en intervju på Språktidningens blogg säger hon att det finns två saker hon verkligen gillar: språk och ledarskap. Och det låter ju lämpligt för en blivande chef för Språkrådet.

Språkrådet publicerade i mellandagarna 2012 års nyordslista. Nyordslistan består av ett urval av ord som Språkrådet tycker säger något om samtiden och om språkliga trender, eller visar på språklig kreativitet och nyskapande.

Själv tycker jag att ståhjuling för tvåhjuliga, självbalanserade fordon är ett av de ord på listan som känns som att det fyller en viktig funktion (så vi slipper kalla dem det svårböjliga Segway) och kan ha stor chans att överleva.

Klämspärr är något jag och barnen tyvärr alltför ofta blivit klämda av i tunnelbanans spärrhallar, eller så har jag hamnat på ena sidan om en stängd klämspärr med ett barn på den andra. Förhoppningsvis ser SL (Storstockholms lokaltrafik) till att ha spärrarna bättre justerade så att ingen i slutet av 2013 minns att de kallades för klämspärrar…

Försäkringskassan blev JO-anmäld i januari för en skämtsam helsidesannons i flera stora dagstidningar som publicerades på nyårsafton. Annonsen var utformad som en produktåterkallelse av den blankett som föräldrar behövt använda för att få intyg från förskolan eller skolan om att deras barn varit frånvarande de dagar föräldern vabbat.

Anmälaren tyckte att annonsen var förvirrande och påminde om ett aprilskämt. Riktigt förvånande tyckte jag det var att Försäkringskassan som fått så mycket beröm för sitt klarspråksarbete använde krångligt byråkratspråk som en del av skämtet. Men det skriver jag nog ett eget inlägg om.

Tidigare inlägg

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: