Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Språkrådet får tillfällig ledningsgrupp

av | 23/5 2012 | Språknyheter

Den 15 maj slutade Lena Ekberg som chef för Språkrådet efter en konflikt om Språkrådets ställning inom myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Hon ersätts av en tillfällig ledningsgrupp.

I ett inlägg 15 mars skrev jag om att Språkrådets chef Lena Ekberg hade sagt upp sig på grund av oenigheter om Språkrådets ställning inom den myndighet, Institutet för språk och folkminnen, som Språkrådet är en del av.

Beskedet var då att hon skulle sitta kvar på sin post till 30 juni, men nu avgick hon istället i tisdags och ersattes av en tillfällig ledningsgrupp som ansvarar för rådets verksamhet tills en ny chef har blivit utsedd. Ledningsgruppen består av Christian Mattsson (tillförordnad chef), Eva Olovsson (samordningsansvarig för svenska) och Raija Kangassalo (samordningsansvarig minoritetsspråk).

Lena Ekberg går tillbaka till sin tjänst som professor på Lunds universitet.

Konflikten om Språkrådets ställning har orsakat oro bland dem som arbetar med språkvård eftersom man ser en risk för att Språkrådet försvagas när rådet tappar sin nuvarande självständiga ställning. Inte minst genom att Språkrådets välbesökta webbplats ska integreras med den övriga myndighetens sajt. Föreningar som Examinerade språkkonsulter i svenska, ESS, och Föreningen Språkrådgivning och textvård är några av dem som har protesterat genom att skicka skrivelser till kulturdepartementet.

Tidigare inlägg

Länkar till mer läsning om ledningsbytet

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: