Språkrådet får tillfällig ledningsgrupp

Den 15 maj slutade Lena Ekberg som chef för Språkrådet efter en konflikt om Språkrådets ställning inom myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Hon ersätts av en tillfällig ledningsgrupp.

I ett inlägg 15 mars skrev jag om att Språkrådets chef Lena Ekberg hade sagt upp sig på grund av oenigheter om Språkrådets ställning inom den myndighet, Institutet för språk och folkminnen, som Språkrådet är en del av.

Beskedet var då att hon skulle sitta kvar på sin post till 30 juni, men nu avgick hon istället i tisdags och ersattes av en tillfällig ledningsgrupp som ansvarar för rådets verksamhet tills en ny chef har blivit utsedd. Ledningsgruppen består av Christian Mattsson (tillförordnad chef), Eva Olovsson (samordningsansvarig för svenska) och Raija Kangassalo (samordningsansvarig minoritetsspråk).

Lena Ekberg går tillbaka till sin tjänst som professor på Lunds universitet.

Konflikten om Språkrådets ställning har orsakat oro bland dem som arbetar med språkvård eftersom man ser en risk för att Språkrådet försvagas när rådet tappar sin nuvarande självständiga ställning. Inte minst genom att Språkrådets välbesökta webbplats ska integreras med den övriga myndighetens sajt. Föreningar som Examinerade språkkonsulter i svenska, ESS, och Föreningen Språkrådgivning och textvård är några av dem som har protesterat genom att skicka skrivelser till kulturdepartementet.

Tidigar inlägg

Länkar till mer läsning om ledningsbytet

 

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/spraknyheter/sprakradet-far-tillfallig-ledningsgrupp/

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.