Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Språkvården får inget gehör hos kulturdepartementet

av | 30/5 2012 | Språknyheter

Det hjälpte inte att gräddan av Sveriges språkvårdare vädjade till kulturdepartementet om att låta Språkrådet få en mer självständig ställning. Kulturdepartementet väljer att inte gripa in i konflikten.

Som jag har skrivit i inlägg från 15 mars och 23 maj har Språkrådets chef Lena Ekberg sagt upp sig och nu även avgått på grund av en konflikt om Språkrådets ställning inom myndigheten Institutet för språk och folkminnen.

Kulturdepartementet har nu meddelat att man inte lägger sig i konflikten. Departementet ser ingen anledning till en annan bedömning av Språkrådets ställning än när Institutet för språk och folkminnen bildades. Hur verksamheten organiseras där är en fråga för myndigheten tycker kulturdepartementet.

Läser man sändlistan på kulturdepartementets svarsbrev till dem som skrivit och vädjat om en självständigare ställning för Språkrådet hittar man idel tunga forskarnamn och föreningar för dem som arbetar med språkvård (Examinerade språkkonsulter i svenska, ESS, och Föreningen Språkrådgivning och textvård) så man kan konstatera att den svenska språkvården verkar stå på Lena Ekbergs sida, men det verkar inte ha påverkat kulturdepartementet.

Tommy Lyxell, Saco-representant på Språkrådet, säger till Svenska Dagbladet att personalen är väldigt besviken på kulturdepartementet. Generaldirektören på Institutet för språk och folkminnen, Ingrid Johansson Lind, säger till samma tidning att ”delar av Språkrådet har lobbat hysteriskt och velat ha det här till en konflikt”.

Till Språktidningen säger hon att hon är förvånad över att det blivit sådant rabalder över vad hon tycker är en så liten fråga, och att tanken inte är att försämra varumärket eller göra det mindre synligt när man flyttar in Språkrådets sajt under Institutet för språk och folkminnens domän.

De flesta andra verkar dock tycka att en egen domän spelar rätt stor roll för varumärket. Till exempel skriver Anders Lotsson, seniorreporter på Computer Sweden, i sin spalt Språksamt att Ingrid Johansson Linds försök att stärka Institutet för språk och folkminnens varumärke genom att degradera Språkrådets sajt är ett skolexempel på byråkratisk klåfingrighet.

······························

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: