Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

SAOL gratis till datorn

av | 30/1 2013 | Språknyheter

Strax före jul blev SAOL i datorversion gratis tillgänglig för alla med Windows i datorn. Och det verkar som att det är en plattformsoberoende webbversion på gång.

Under 2011 och 2012 släpptes ju en förnämligt bra app till smartmobiler och pekplattor med Svenska Akademiens ordlista SAOL, något som jag har skrivit om tidigare i flera inlägg allteftersom det kom versioner för olika operativsystem. I mitten av december blev datorversionen av SAOL:s 13:e upplaga, SAOL Plus, gratis nedladdningsbar från Svenska Akademiens sajt.

Detta var välkommet eftersom den version av SAOL som ligger på nätet endast är en sökning i den tryckta versionens sidor. SAOL Plus däremot har funktioner som fritextsökning och korsordshjälp, samtliga böjningsformer är angivna och sökbara, de 10 000 ord som är nya sen 12:e upplagan är markerade och det går att hitta ord även om man stavar dem fel.

Tyvärr finns SAOL Plus bara i en version för Windows, men för oss som har det operativsystemet i datorn fungerar det utmärkt. Att döma av kommentarerna till blogginlägget om SAOL Plus som Svenska Akademiens ständiga sekreterare Peter Englund skrev i december verkar det dock vara en plattformsoberoende webbversion på gång, som kommer att göra SAOL lättillgänglig för alla datoranvändare.

······························

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: