Att det är smidigt och snabbt att skriva en förkortning som MVH innebär inte att det är bra att göra det. Om du förkortar en hälsning riskerar du att uppfattas som oartig, oengagerad eller kylig.
I våras skrev jag om hur man bör skriva respektive böja förkortningar, och mitt grundläggande råd då var att helst undvika förkortningar eftersom de ger sämre flyt i läsningen. Och det är inte bara flytet som kan bli lidande, utan även din relation till läsaren.
När Språkrådet i slutet av januari frågade läsarna hur de uppfattade och om de använde förkortningen MVH blev det väldigt tydligt att den tid och kraft man sparar in på att skriva tre bokstäver istället för sjutton med stor sannolikhet kan bli en rejäl förtroendeförlust.
I skrivande stund har inlägget 193 kommentarer och av dessa är 53 positiva till förkortningen, medan nästan dubbelt så många, 95 stycken, är negativa. 30 har jag räknat som neutrala, och några har jag räknat bort helt eftersom de inte svarar på den inledande frågan.
Av de negativa påpekar flera att förkortandet av hälsningen känns oartigt och allt annat än vänligt. ”Så ont om bokstäver har vi inte” påpekar en. De flesta säger att förkortningen signalerar slapphet, oengagemang och slentrian, men många säger också sådant som:
”Värst är när ens vänner använder den – då vet man att de är sura på en”
”Jag betraktar mvh som en direkt aggressiv och illasinnad signal”
”Skulle ALDRIG skriva MVH. Hellre dog jag. Nästan”.
De som är positiva tycker att det är trevligt och effektivt att avsluta med MVH, dock tycker några att det ser konstigt ut med versaler. Många förstår inte hur det kan uppfattas som oartigt.
Uppfattningen om förkortningens formella grad varierar: flera säger att den känns bra i formella sammanhang, medan någon använder den till halvbekanta och ytterligare någon tycker att ”det känns vänligt och artigt i halvformella sammanhang, åtminstone till folk man redan har etablerat en kontakt med”.
Detta är ju en helt ovetenskaplig undersökning, men med tanke på hur många som uppfattar förkortningen MVH som oartig och avståndstagande känns det uppenbart att det är något man inte bör använda om man har som mål att skriva vårdad svenska.
I de flesta sammanhang kan man mycket väl skriva ut förkortningen. Och tycker man att det är jättejobbigt att skriva de där fjorton extra bokstäverna och de två extra mellanslagen kan man ju lägga in en autokorrigering.
Fler inlägg om förkortningar
- Hur skriver man förkortningar korrekt? – blogginlägg från 11 april 2012.
- Att böja förkortningar – blogginlägg från 25 april 2012.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
- Undvik förkortningar – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola.
- Initialförkortningar med stora eller små bokstäver – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola.
Mer om förkortningen MVH
- Hur uppfattar du förkortningen MVH? – inlägg på Språkrådets Facebook-sida.
- Hur ska ett brev avslutas? Kan man använda förkortningen Mvh? – rekommendation från Språkrådet i Frågelådan.
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks