Att böja förkortningar

Hur skriver man genitiv av en initialförkortning som EU? Och hur gör man sammansättningar med förkortningar?

I mitt inlägg från 11 april tog jag upp hur man skriver förkortningar korrekt. Om man nu ska skriva dem, min käpphäst är ju att du alltid ska tänka ur läsarens perspektiv och förkortningar gagnar sällan läsaren.

Dock är initialförkortningar ofta bra att använda, framför allt väldigt vedertagna som EU, vd och cv. En del av dem känner vi oss nästan mer hemma med än ursprungsordet – tills vi ska böja dem i skrift. Framför allt genitiv brukar ställa till problem har jag märkt när jag läst korrektur/textredigerat.

Mitt tips är att du lär dig hur du böjer initialförkortningar. Fixar du inte att böja en avbrytning eller sammandragning korrekt är det enklaste att skriva ut hela ordet istället. Vid initialförkortningar är det som sagt enligt min erfarenhet oftast genitivändelsen som vållar problem.

  • Vid initialförkortningar som läses bokstav för bokstav sätter man kolon före genitivändelsen:  EU:s, vd:s (alltså inte EUs som många skriver – färre skriver vds ).
  • När initialförkortningen skrivs som ett utläsbart ord behandlar du den också som ett vanligt ord och sätter inte ut kolon: Ikeas, Natos.
  • Vid initialförkortningar sätter man också ut böjningsändelser och avledningsändelser med kolon: cd:n, AIK:are.
  • Vid plural används böjningsändelse ibland och ibland inte. Det verkar i praktiken inte orsaka så mycket problem, så gå på språkkänslan för att avgöra om du ska använda pluraländelse. Och gör du det, sätt kolon mellan förkortningen och pluraländelsen: ett sms – flera sms, en cv– flera cv:n, en gps – flera gps:er.

Det sista jag tänkte ta upp vad gäller förkortningar är hur man skriver sammansättningar. Här är det rätt enkelt:

  • När initialförkortningar som läses bokstav för bokstav ingår som led i en sammansättning sätter man ut ett bindestreck mellan leden: KU-förhör, ishockey-VM.
  • Läser man ut förkortningen som ett ord slopar man bindestrecket: praoelev, Stimpengar.

Har du funderingar runt förkortningar som du inte fått svar på i mina två inlägg rekommenderar jag varmt de två normkällorna Svenska skrivregler och Typografisk handbok.

Fler inlägg och snabba skrivtips om förkortningar

 Länkar för mer information

 

 

 

 

 

 

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/tips-och-rad/att-boja-forkortningar/

4 pingar

  1. […] Att böja för­kort­ningar […]

  2. […] Att böja för­kort­ningar […]

  3. […] Att böja för­kort­ningar […]

  4. […] Att böja för­kort­ningar […]

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.