Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Ny forskningsrapport om myndighetstexter

av | 18/4 2012 | Språknyheter

Nu finns det en alldeles färsk forskarrapport om myndighetstexter som visar hur myndigheterna kommunicerar idag jämfört med för tio år sen.

I dagarna har boken Myndigheterna har ordet – om kommunikation i skrift kommit ut på Norstedts förlag. Boken, som är en forskningsrapport i Språkrådets småskriftsserie, presenterar undersökningar av myndigheters texter och skrivande.

Jämfört med 2001 har tryckta texter (broschyrer och beslutsbrev) enligt rapporten blivit längre men meningslängden har minskat, du-tilltalet har slagit igenom helt och många texter är multimodala, det vill säga innehåller bilder, kartor etcetera. Ett av bokens kapitel tar upp webbplatsers del i myndigheternas kommunikation. Dessutom behandlar boken hur textproduktion och textmottagande fungerar, med exempel från några stora myndigheter.

Författare till boken är Catharina Nyström Höög, professor i svenska vid Högskolan i Dalarna, språkforskarna Hedda Söderlundh och Marie Sörlin. Dessutom har Linnea Hanell, doktorand i svenska vid Stockholms universitet, medverkat.

Boken vänder sig främst till skribenter hos kommuner, myndigheter och andra offentliga organ, men kan säkert intressera andra som har intresse av att läsa om kommunikation ur ett vetenskapligt perspektiv.

Mer att läsa om rapporten

1 kommentar

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: