Nya rekommendationer från Datatermgruppen

Nu är det stilmässigt nästan lika okej att mejla som att skicka e-post. Och man kan mejla både från den bärbara datorn eller från datorplattan, helt enligt de nya rekommendationerna från Datatermgruppen.

Svenska datatermgruppen har sedan 1996 gett rekommendationer om hur aktuella datatermer bör hanteras på svenska, i första hand termer som används av många människor och som saknar ett etablerat bruk.

Gruppen samordnas av Terminologicentrum, TNC, och är sammansatt av företrädare för bland annat språkvården, dagspressen, etermedier, högskolor, branschpressen och företag inom databranschen, alltså en blandning av språkspecialister och språkbrukare.

Datatermgruppen har en sökbar ordlista på sin sajt och i aprils uppdatering kom det rekommendationer bland annat om det väldigt högaktuella datorplatta eller pekplatta, som är de termer Datatermgruppen rekommenderar. Hittills har du kanske mest hört talas om företeelsen som surfplatta, Ipad eller padda, det vill säga en bärbar dator med pekskärm.

Nytt är också att mejl och mejla nu anses ha nästan samma stilvärde som e-post och skicka e-post, även om rekommendationen fortfarande är att mejlandet framför allt passar i en ledig stil.

Om du inte redan har bokmärkt Datatermgruppens sajt, gör det. Är du osäker på hur du ska skriva ännu inte helt etablerade datatermer, kolla upp det i gruppens ordlista. Eller skicka en fråga. Tack vare gruppens arbete kan vi snabbt få etablerade termer som fungerar på svenska.

Känner du att det är löjligt att någon bestämmer att du ska säga datorplatta när du tycker att det funkar utmärkt att säga Ipaden kan du läsa Linnea Hanells blogginlägg som jag länkar till nedan. Eller påminna dig om hur konstigt du tyckte det såg ut när du först såg webb stavat med två b.

Säkert lika konstigt som folk tyckte när man en gång i tiden började stava jobb med två b.

······························

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/spraknyheter/nya-rekommendationer-fran-datatermgruppen/

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.