Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Klarspråksutbildning på webben

av | 27/2 2013 | Tips och råd

Nu finns det en gratis webbaserad utbildning i klarspråk på Språkrådets sajt. Utbildningen är inriktad på myndighetsspråk, men kan vara av värde för alla som producerar brukstexter.

I höstas arbetade tolv svenska myndigheter fram en webbaserad utbildning i att skriva klarspråk, med tio internanpassade varianter med exempel från den egna myndigheten samt en allmän variant med exempel från flera myndigheter.

Den allmänna varianten finns nu på Språkrådets webbplats, tillgänglig för alla som vill lära sig mer om att skriva klarspråk. Tanken är att man efter att ha gått igenom utbildningen ska skriva vårdad, enkel och begriplig svenska, mottagaranpassad och anpassad till den genre och den kanal man skriver för.

Utbildningen ger ett snyggt och genomarbetat första intryck, med ett stegvis upplägg och många interaktiva inslag. Den är tämligen kortfattad så det känns som att det inte behöver ta så lång tid att gå igenom allt.

Några problem jag hittar är att man inte kan lägga in någon markering på hur långt man har hunnit – det är ju inte säkert att man kan göra hela utbildningen i ett svep. Att den är byggd i Flash är säkert förutsättningen för många av funktionerna, men det innebär också att man inte kan genomföra utbildningen på en smart mobil eller pekplatta från Apple.

På min dator fungerade inte heller fullskärmsläget. Någon fullskärm blev det inte utan bilden flyttades till övre vänstra hörnet och sen kraschade allt mer eller mindre. Men å andra sidan var jag fullt nöjd med att köra utbildningen i vanligt läge i min webbläsare.

Jag kan även konstatera att jag och utbildningen inte delar åsikter om hur man skriver mellanrubriker. Jag fick nämligen fel när jag valde mellanrubriken Rekordvindar till ett textavsnitt om stormen Dagmar, det skulle vara Vindbyarna mätte nära 30 meter per sekund. Nu är ju jag skolad i att skriva mellanrubriker som passar i spalt, men den långa och onödigt detaljerade mellisen hade jag redigerat oavsett genre.

Den här utbildningen kan vara en utmärkt hjälp för den som behöver utveckla sitt skrivande, men vill man utvecklas på djupet behöver man ändå mer interaktivitet än att dra textbitar till prickade rader. Man behöver respons från en människa som är duktig på att skriva.

Provar du den här utbildningen och känner att den ger mersmak i att skriva mer vårdat, enkelt och begripligt finns mina kontaktuppgifter uppe till höger.

Mer att läsa om webbutbildningen

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: