Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Attityder, oklarheter och grammatik

av | 6/3 2013 | Språknyheter

Ta din chans till språklig påverkan och var med i attitydundersökning om språkliga förändringar, rapportera oklart myndighetsspråk och gå på grammatikdag!

Hör du till dem som tycker att vårt vackra svenska språk har förflackats eller välkomnar du språklig utveckling? Språkrådet vill veta mer om våra attityder till språkliga förändringar och till språkrådgivning och genomför därför en enkätundersökning. Vill du göra din röst hörd tar det bara några minuter att svara på enkäten på webben.

Språkrådet vill också ha in exempel från allmänheten på oklart och svårbegripligt myndighetsspråk. Det kan gälla formuleringar, ordval, urval av information, opersonliga brev etc. Målet är att få reda på vad allmänheten tycker är svårbegripligt, det vill säga vad som inte uppfyller språklagens krav om att den offentliga svenskan ska vara vårdad, enkel och begriplig.

Hittar du exempel som du tycker inte uppfyller språklagens krav, skicka in dem till Språkrådet och bidra till att förbättra svenskt myndighetsspråk.

Den 22 mars firas Grammatikdagen, ett årligt återkommande evenemang med syfte att höja statusen för grammatik och sprida insikten att grammatik är roligt. Huvudarrangörer är företaget Språkkonsulterna och Svensklärarföreningen.

Det blir fokus på grammatik i skolor och i arbetslivet över hela landet. Det blir också en del evenemang öppna för alla.

På Kulturhuset i Stockholm kommer man att kunna gå på föreläsningen Grammatik för blåbär gratis på morgonen 22 mars, och för 775 kr kan man sen vara med på seminarium resten av dagen med flera intressanta föreläsare samt fika med grammatikbakelse.

På Lunds universitet firar ämnet Lingvistik med föredrag och panelsamtal från sen eftermiddag in på kvällen. Och på Göteborgs universitet firar man med Grammatikfestival, med föreläsningar under dagen och vin och mingel på kvällen. Evenemangen i Lund och Göteborg är gratis.

Mer info om undersökningen och grammatikdagen

  • Vad tycker du om Språkrådet och den svenska språkvården? – Språkrådets enkätundersökning om attityder till språkrådgivning och språkliga förändringar. (Undersökningen ligger inte kvar på nätet, avlänkat 170831)
  • Rapportera oklart språk – Språkrådets insamling av svårbegripligt myndighetsspråk.
  • Grammatikdagens webbplats – information om vad Grammatikdagen är och program för evenemangen 22 mars. Här finns också ett grammatikkviss, en grammatisk lathund, grammatikövningar för grundskolan och information om grammatiksångstävlingen. Grammatikdagen finns även på Facebook.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: