Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Hen i redaktionell text

av | 12/12 2012 | Språknormer

Ettapuff med hen.

Tidningen Vi föräldrar vågade sig i juni på att skriva hen i en ettapuff – vilket orsakade stor debatt bland läsarna.

Det nya könsneutrala pronomenet hen fick ett genombrott under 2012, bland annat genom att det började användas i texter som gått genom en redaktör och då använts i generisk betydelse.

Som jag har skrivit i ett tidigare inlägg kan 2012 bli det år som vi kommer att se tillbaka på som det året då svenskan fick ett nytt pronomen. Hens stora genombrott under året började med publiceringen av barnboken Kivi och monsterhund där hen för första gången i en barnbok används genomgående istället för han eller hon.

Ett annat exempel på text med hen som har gått genom en redaktör var tidningen Nöjesguidens nr 2 i år där alla hon eller han var utbytta till hen.

Dessa är exempel som väckte stor uppståndelse och eldade upp hen-motståndarna, men det jag tycker är mest intressant är inte när hen används istället för hon och han, utan när det används i generisk betydelse eftersom jag tror att det är där ordets eventuella framtid huvudsakligen finns.

Som jag också skrivit om i ett tidigare inlägg tog debatten ny fart nu under hösten när det blev känt att Dagens Nyheter i sin interna skrivpolicy avrådde från att använda hen men jag har noterat förekomst av hen både före och efter den stormen i flera redaktionella texter. Här är några exempel:

  • Redan i mars kom det ut rekommendationer i TT-språket angående hur man kan använda hen.
  • Svenska Dagbladet har använt hen i generisk betydelse i krönikor och artiklar i kulturdelen, på kulturdelens omslag i oktober, i oktober hittade jag även ett exempel på nyhetssidorna och i november i en krönika i näringslivsdelen.
  • I maj använde Aftonbladet hen i en rubrik (Hen åker ut ur Let’s Dance ikväll) men efter läsarprotester bytte man till den istället.
  • I juni skrev Vi Föräldrar hen på tidningens omslag, dock med den som generiskt pronomen strax innan: Växer din bebis som den ska? Eller mäts hen enligt ”fel” kurva? Trots den försiktiga användningen blev det en enorm debatt på tidningens sajt och Facebook-vägg. Chefredaktören kommenterade det i nästa nummer och utlovade fortsatt användning av ordet – men utan att tvångskastrera några barn.
  • Språktidningen har använt hen i generisk betydelse i sin blogg, och i årets sista nummer (8) förekommer det i ett pratminus i en artikel om författare som skriver i par, och i en krönika (där användningen dock är minst sagt konstig eftersom hen syftar på herr docenten, och på andra ställen i texten används han med syftning på samma herr docent).
  • I samband med debatten runt Dagens Nyheters förbud mot att använda hen i nyhetstexter intervjuade Medievärlden chefredaktörerna för fem andra stora dagstidningar varav alla ansåg att det fanns lägen där hen kunde vara ett lämpligt ordval.
  • Expressens kvalitetsbloggare Irina Halling konstaterade efter debatten runt Dagens Nyheter att hen numera är så känt att tidningen kan använda ordet utan problem i sina texter.

Tidigare inlägg

Mer att läsa om hen

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: