Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Så uttrycker du tredje person generiskt

av | 3/10 2012 | Tips och råd

Hur ska man uttrycka sig när man behöver använda ett tredje persons pronomen i en generisk betydelse, för att det ska fungera i det samhälle vi lever idag? Det finns flera olika knep.

Som jag visat i ett tidigare inlägg om det nya könsneutrala pronomenet hen finns det lägen där vi behöver kunna använda ett personligt pronomen i en generisk betydelse, alltså en generell syftning på en person vars könstillhörighet är irrelevant eller okänd.

Här är några strategier för hur man kan uttrycka generisk betydelse och deras för- och nackdelar:

 • Använda hon eller han eller han eller hon: Om gästen vill röka kan han eller hon gå ut på balkongen – fungerar vid enstaka tillfällen men vid upprepning blir det otympligt. Snedstrecksformer (hon/han) bör inte användas i löpande text.
 • Omformulera meningen så att det inte behövs något pronomen, till exempel genom passivering: Om gästen vill röka kan det göras på balkongen, eller en större omformulering: Rökning får endast ske på balkongen. Omformuleringarna leder dock ofta till en mer avfolkad text vilket ger en mer byråkratisk prägel och kan minska förståelsen.
 • Upprepa substantivet: Om gästen vill röka kan gästen gå ut på balkongen – blir ofta styltigt, det finns ju en anledning till att vi använder pronomen istället för att alltid upprepa substantiven.
 • Använda den som generiskt pronomen: Om gästen vill röka kan den göra det på balkongen – detta är vad som har rekommenderats av språkvården. Fungerar bra ibland, men kan uppfattas som nedlåtande att använda om människor och syftningen kan bli otydlig.
 • Använda hen som generiskt pronomen: Om gästen vill röka kan hen göra det på balkongen. Fungerar bra, men är nytt och oetablerat och provocerar dessutom många väldigt mycket. Vill man använda ordet i genitiv rekommenderar Språkrådet formen hens i genitiv och oböjt i objektsform, alltså hen och inte henom som en del skriver. (Tillägg 151013: eftersom hen numera finns med i Svenska Akademiens ordlista SAOL får man se det som etablerat.)

Vilka alternativ du väljer beror på sammanhang och vilken typ av text du skriver, hur viktigt det är att läsaren inte störs i sin läsning och hur progressiv du vill vara. Själv använder jag inte hen än eftersom det finns en risk att många läsare missar textens innehåll för att de blir så upprörda av att se ett könsneutralt pronomen.

Men jag ser fram emot att det blir mer etablerat, för ett könsneutralt pronomen i tredje person singular har jag längtat efter länge.

Tidigare inlägg om pronomen

Snabba skrivtips från Evas skrivskola om jämställt språk

Länkar för mer information om pronomen

 • Vad är personliga pronomen? – för dig som inte har skolgrammatiken helt klar i minnet.
 • Hur använder man hen? – veckans språkråd vecka 5 2012 från Språkrådet. rekommendationen för hen ändrades i maj 2013, läs mer i inlägget Ändrad rekommendation för hen.
 • Att använda hen – ett blogginlägg av Per Ledin, professor i svenska språket vid Örebro universitet, på hans blogg På svenska.  (struken 220909, bloggen finns inte kvar)

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

 1. Könsneutrala yrkesbeteckningar – Snabba skrivtips från Evas skrivskola - […] Så ut­trycker du tredje person gene­riskt […]
 2. Jämställt språk – Snabba skrivtips från Evas skrivskola - […] Så ut­trycker du tredje person gene­riskt […]
 3. Neutral användning av hen vanligast – Eva Sahlström - […] Så uttrycker du tredje person generiskt – blogginlägg från 3 oktober 2012 om pronomen med generisk betydelse. […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

 • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
 • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: