Nu på lördag 13 oktober firas Internationella klarspråksdagen, International Plain Language Day, en dag för alla dem som vill skriva texter där mottagaren sätts i första rummet.
Det är inte bara i Sverige vi försöker få till en vettig kommunikation mellan myndigheter och medborgare utan världen över finns det nätverk som jobbar för det vi brukar kalla för klarspråk. Förra året utsågs den 13 oktober till International Plain Language Day, Internationella klarspråksdagen, då klarspråksnätverk i bland annat Sydafrika, Kanada, Sverige, Nya Zeeland och Argentina uppmärksammade dagen med olika aktiviteter.
Och nu på lördag är det alltså dags igen. På evenemangets Facebooksida kan du läsa om vad olika grupper hittar på för klarspråksaktiviteter på lördag och kanske få tips om vad du själv kan göra. Skrollar du ner lite kan du hitta saker som hände på Internationella klarspråksdagen förra året.
Är du intressserad av internationellt klarspråksarbete finns det fler nätverk, till exempel Plain, Plain Language Association International, en ideell organisation bildad 1993 som verkar för klarspråk, eller IC Clear, International Consortium for Clear Communication, ett EU-finansierat projekt som tar fram internationella utbildningar och arbetar med en internationell definition av klarspråk.
Är man medlem i nätverket Linkedin kan man gå med i grupper som Plain group. För klarspråk i Sverige ger Språkrådets klarspråkssidor mycket information. Här kan du till exempel göra Klarspråkstestet eller prenumerera på nyhetsbrevet Klarspråk.
Mer att läsa om internationella klarspråksdagen
- International Plain Language Day – en Facebookgrupp om Internationella klarspråksdagen.
- Vill du följa rapporteringen om dagen på Twitter är fyrkantstaggen #iplday.
- Plain – Plain Language Association International.
IC Clear – International Consortium for Clear Communication.(projektet är avslutat)- Plain group – grupp i nätverket Linkedin.
- Språkrådets klarspråkssidor.
0 kommentarer