Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Hen-debatten blossar upp igen

av | 19/9 2012 | Språknormer, Språknyheter

Debatten om det könsneutrala pronomenet hen blev åter glödande hett förra veckan när det kom fram att Dagens Nyheter inte vill se ordet i sina nyhetsartiklar. Det blåste upp till storm på Twitter, DN fick se sin sajt henifierad och återigen skrevs artiklar om hen.

I våras svallade debattvågorna höga efter att den första barnboken med det könsneutrala pronomenet hen gavs ut i januari, vilket jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Förra veckan blåste stormen upp igen när Dagens Media avslöjade att Dagens Nyheter, DN, uppmanat sina reportrar att inte använda ordet i nyhets- och reportagetexter. DN menade att det inte handlade om något förbud utan en normal intern skrivpolicy om återhållsamhet med ett nytt och oetablerat ord som kan få läsarna att tappa fokus på innehållet.

Dock stod det uttryckligen i det interna mejl Dagens Media fått tag på att ordet ”inte ska användas i nyhets- och reportagetexter”, en formulering som inte lämnar något utrymme för den enskilda reportern att avgöra om det kan vara lämpligt att använda ordet. Enligt mejlet ska DN inte heller gå i bräschen för att använda ett ord som kan ”uppfattas som ett queerpolitiskt ställningstagande”.

Kanske var det just det sista som fick hen-förespråkarna att gå i taket och spotta ur sig inlägg på Twitter. Frilansjournalisten Oiviio Polite la ut en kopia av dn.se där alla han och hon ersatts av hen. Tidningar som Medievärlden, Språktidningen och Resumé skrev åter igenartiklar om hen.

DN själva fortsatte debatten genom att fråga några tidningsredaktörer och språkvetare om deras åsikter om detta nya pronomen. Språkvetaren Lars-Gunnar Andersson, professor i modern svenska vid Göteborgs universitet och sakkunnig i P1-programmet Språket, tyckte att ordet mest orsakar krångel och att en ”sådan radikal förändring av hela vårt språk känns väldigt konstigt”.

Veckans mest häpnadsväckande uttalande kom från Svenska Akademins tidigare ständiga sekreterare Horace Engdahl som i mejl svarade DN med:

– Jag är ledsen, men fenomenet hen är i mina ögon alltför fånigt för att förtjäna seriös kommentar.

Man kan ju tycka vad man vill om könsneutrala pronomen, men jag hade ju förväntat mig att en språkprofessor och en ledamot i Svenska Akademin skulle tycka att det i alla fall var lite spännande med en så ovanlig språklig händelse som en möjlig etablering av ett nytt pronomen.

Några resultat av den heta debatten är att Språktidningen utsåg henifiera till den här veckans nyord och att Expressens kvalitetsblogg avslutade förra veckan med att konstatera att den tidigare återhållsamheten i hen-användandet för att inte förvirra läsarna numera känns onödig.

– Nu efter en veckas het diskussion lär det inte vara någon läsare som tvekar på betydelsen, skriver Irina Halling.

·····························

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: