Räkna text i tecken

Att räkna antal tecken är det säkraste sättet att beräkna textmängd, istället för att till exempel ange antal sidor som är ett väldigt osäkert mått.

Det finns många tillfällen när det är bra att kunna beräkna textmängden på något man skrivit – eller ska skriva. Om det du ska skriva ska publiceras i en trycksak är utrymmet begränsat, och ska du skriva en uppsats behöver den vara av en viss längd för att kunna jämföras med kurskamraternas uppsats.

Att ha koll på textmängden kan också vara viktigt när du beräknar tidsåtgång på ett jobb, till exempel om man som jag säljer korrekturläsningstjänster.

Vilket är då det bästa sättet för att mäta textmängd? Ja, inte är det att uppge antal sidor i alla fall. I så fall måste du även ange radavstånd, marginaler, grad och typsnitt eftersom allt detta påverkar längden på texten. Och det blir fortfarande bara ungefärligt, om du till exempel har en längre text i flera kapitel och med inlagda diagram – hur mycket av sidan ska vara fylld för att du ska räkna det som en halv eller en hel sida?

En del räknar text i antal ord. Det är betydligt säkrare än att räkna sidor eftersom man då undviker alla de här tänkbara felkällorna jag nämnde nyss. Men ska man beräkna textmängd för att man vill ha rätt mängd text till en särskild yta kan det fortfarande bli fel beroende på hur långa ord man skriver.

Det säkraste sättet att beräkna textmängd är att räkna antal tecken. Det är praxis i tidningsvärlden och man brukar ange antal tecken inklusive blanksteg.

Hur gör man då för att se hur många tecken texten består av? Ja, i Word går man in under fliken Granska och klickar sen på Räkna ord. Då får man fram en ruta som anger antal sidor, antal ord, antal tecken exklusive blanksteg, antal tecken inklusive blanksteg, antal stycken och antal rader.

 

I Word 2007 ser det ut så här om du går in under fliken Granska och klickar på Räkna ord.

I Word 2007 ser det ut så här om du går in under fliken Granska och klickar på Räkna ord.

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/tips-och-rad/rakna-text-i-tecken/

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.