Ska normen eller språkpolisen bestämma?

Vad ska man som god textredigerare välja: att stryka språkpoliserna medhårs eller att visa vägen för språkets utveckling?

Jag har som grundprincip när jag redigerar en text att det inte ska finnas något som stör. En annan grundprincip är att jag följer språkvårdande institutioners rekommendationer. Ibland hamnar de här principerna i konflikt, när man vet att det finns en grupp språkbrukare som bestämt anser att normen är felaktig.

Ett exempel är de eller dem efter preposition och framför relativ bisats inledd med som, exempelvis till de som/till dem som. När jag gick kursen Språkrådgivning och textvård på Linnéuniversitet gjorde jag en liten undersökning för att se om språkbrukarna håller med språkvården om att båda alternativen är acceptabla idag.

Genom att söka på konkordanser (jämförelser) i Språkbankens pressdatabaser och på Google kom jag fram till att konstruktionen med dem upprätthålls i mycket högre grad i tidningstext. I Språkbanken förekom de som bara i 10 procent av fallen medan det var den vanligaste konstruktionen när jag sökte på Google.

Dock visade det sig att 10 procent inte är så lite, för enligt språkprofessorn Olle Josephson som gästföreläste för oss är det just när ett fel förekommer i cirka 10 procent av fallen i pressdatabaserna som det kommer att bli accepterat.

Däremot ligger irritationsgränsen på ungefär 20–25 procent, enligt Olle Josephson. Jag frågade honom hur man bör förhålla sig till irritationsgränsen som textredigerare/korrekturläsare, och hans råd var att inte ta för mycket hänsyn till språkpoliserna som ofta är i minoritet. En standard kan innehålla variation och skrivreglers syfte är ju att underlätta för skribenter och läsare.

Den här konstruktionen är ett typexempel på sådant som brukar finnas med i interna skrivregler. Med Olle Josephsons ord i ryggen känner jag att jag tänker rätt i att man bör fokusera på viktigare saker än att upprätthålla en norm som inte är giltig längre när man formulerar skrivregler. Jag skriver själv fortfarande dem som men jag låter numera de som stå kvar i andras texter.

Om inte kundens skrivregler håller fast vid dem som.

······························

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/spraknormer/ska-normen-eller-sprakpolisen-bestamma/

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.