Tre språkpriser

På Språkrådsdagen i förra veckan delades det ut tre fina språkpriser: för klart juridiskt språk, för nytänkande teckenspråk och för forskning om sakprosatext.

Den 2 maj hölls Språkrådets årliga konferens Språkrådsdagen och under dagen delades det ut flera språkpriser.

  • Klarspråkskristallen – som Språkrådet delar ut varje år till en myndighet, en kommun eller ett landsting – gick till åklagarmyndigheten för sitt välorganiserade arbete med att utforma gärningsbeskrivningar.
  • Årets minoritetsspråkspris gick till Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare på Riksteatern och knuten till den teckenspråkiga ensemblen, för att hon genom nyfikenhet och nytänkande gett det svenska teckenspråket helt nya dimensioner.
  • Erik Wellanders pris för framstående forskning inom språkvårdens område gick till Per Ledin, professor i svenska språket vid Örebro universitet, för sin omfattande och nyskapande forskning om sakprosatextens roll i samhälle, skola och arbetsliv.

Språkforum filmades av Utbildningsradion och kommer att visas i Kunskapskanalen 14 och 15 maj. Den 9 och 10 maj visas programpunkterna från Grammatikdagen, som jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Båda evenemangen kommer även att visas på UR Play.

Läs fler rapporter från språkkonferenser

Mer information om bland annat Språkrådsdagen

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/spraknyheter/tre-sprakpriser/

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.