Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Tre språkpriser

av | 8/5 2013 | Språknyheter

På Språkrådsdagen i förra veckan delades det ut tre fina språkpriser: för klart juridiskt språk, för nytänkande teckenspråk och för forskning om sakprosatext.

Den 2 maj hölls Språkrådets årliga konferens Språkrådsdagen och under dagen delades det ut flera språkpriser.

  • Klarspråkskristallen – som Språkrådet delar ut varje år till en myndighet, en kommun eller ett landsting – gick till åklagarmyndigheten för sitt välorganiserade arbete med att utforma gärningsbeskrivningar.
  • Årets minoritetsspråkspris gick till Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare på Riksteatern och knuten till den teckenspråkiga ensemblen, för att hon genom nyfikenhet och nytänkande gett det svenska teckenspråket helt nya dimensioner.
  • Erik Wellanders pris för framstående forskning inom språkvårdens område gick till Per Ledin, professor i svenska språket vid Örebro universitet, för sin omfattande och nyskapande forskning om sakprosatextens roll i samhälle, skola och arbetsliv.

Språkforum filmades av Utbildningsradion och kommer att visas i Kunskapskanalen 14 och 15 maj. Den 9 och 10 maj visas programpunkterna från Grammatikdagen, som jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Båda evenemangen kommer även att visas på UR Play.

Läs fler rapporter från språkkonferenser

Mer information om bland annat Språkrådsdagen

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: