Svamp kan vara betydligt mer än det skogens guld som man går ut och plockar om hösten – det kan också vara sjukdomar på växter eller människor. Eller något man torkar upp vatten med.
Nu om hösten tycker många om att gå ut i skogen och plocka svamp. Svamp, Fungi på latin, är ett eget organismrike, med ungefär 100 000 registrerade arter i världen varav 12 500 i Sverige – och troligtvis finns det många fler än de registrerade.
Det vi i vardagstal kallar för svamp är egentligen en fruktkropp – själva svampen består av enorma mängder rottrådar, mycel. Fruktkroppen utgör oftast bara 1–2 procent av svampens totala vikt och resten av svampen finns i marken eller i död ved.
Svampar är väldigt fascinerande: de återfinns över hela världen, i alla miljöer, även i polartrakter och på djuphavsbottnar. Många svampar lever i symbios med växter, medan andra är parasiter på till exempel lavar – eller människor.
För svampar är inte bara smaskiga kantareller. De kan också vara av mer otrevliga varianter, som de som sprider sjukdomar, till exempel almsjuka eller infektionssjukdomar hos människor och djur. Andra svampar används vid framställning av öl och vin, vissa mjölkprodukter, citronsyra och c-vitamin.
Eller så är svampen ett redskap att suga upp vatten med. Tvättsvamparnas förebild är en riktig svamp som växer i Medelhavet, av arterna Spongia eller Hippospongia. Idag är de flesta tvättsvampar inte upplockade ur havet utan syntetiskt framställda.
Svamp kan alltså beteckna väldigt olika saker, men alla har sin grund i en växt utan klorofyll som lever på växter, djur och människor eller som tar sin näring från multnande växtdelar.
Det första skriftliga belägget för ordet svamp i svenskan är från 1548, enligt den historiska ordboken SAOB:
När Swamparne äre wäl rensade, skal man spräckia them i Pannan vthi färst Smör.
Ett råd som känns som om det hade kunnat tas från en modern svampbok.
För när vi pratar om svamp är det nog helst om de där läckra fruktkropparna som kallas för något med kantarell eller sopp eller kanske skivling. Då får vi dessutom associationer till sprakande höstfärger, doft av jord och känslan av fuktig, mjuk mossa mot knäna.
Tänk dock på att alla fruktkroppar inte är goda och oskyldiga – en del är oätliga och några mycket, mycket giftiga. Så därför ska du bara plocka svampar du är helt säker på, och se till att du har en någorlunda ny svampbok med dig eftersom modern forskning har omvärderat en del svampar man förut ansåg vara ätliga.
Bok om årstidshändelser
- Årets ord – om årstidshändelser och kalenderdagar – en bok som samlar alla mina blogginlägg om årets ord till och med hösten 2024.
Fler inlägg om höst och andra årstider
- Vad är höst? – inlägg från 7 oktober 2022.
- När är det brittsommar? – inlägg från 26 september 2018.
- Höstlöv symboliserar hösten – inlägg från 6 oktober 2021.
- Höstdagjämningen i skördetid – inlägg från 4 september 2019.
- Allhelgona och halloween – inlägg från 30 oktober 2013.
- Fler inlägg om dagar förknippade med händelser i almanackan.
Läs mer om svamp
- Svampar och svampsjukdomar och badsvampar – artiklar i Nationalencyklopedin.
- Svampar – artikel i Wikipedia.
- Svamp – sökning på svenska.se, i ordböckerna Svenska Akademiens ordlista, SAOL, Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien, SO, och Svenska Akademiens ordbok, SAOB.
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks