Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Okej med s-plural

av | 5/4 2017 | Språknyheter

Avokador

Avokador? Eller avokados? Avokadosar? Avokadosarna?

I nya upplagan av Svenska skrivregler öppnar Språkrådet för s-plural. För första gången ges rådgivning för hur man ska hantera ord som i bruket ofta får s som pluraländelse.

När Svenska skrivreglers redaktör Ola Karlsson på Språkforum i mars avslöjade att Språkrådet för första gången ger råd om s-plural i den nya upplagan av Svenska skrivregler gick det ett sus genom församlingen. S-plural! Men vi har ju lärt oss att alltid använda svenska pluraländelser!

För det blir ju så krångligt om man säger flera avokados när man ska använda bestämd form – avokadosarna?

Problemet är dock att även om språkvården strävar mot svenska pluraländelser för att få systemenlighet (alltså att det ska gå att använda ordet i det svenska språksystemet) är s-plural på vissa ord vanligt förekommande.

När språkforskaren Per Ledin undersökte bruket av s-plural (samt sar-plural, som i avokadosar) för några år sedan konstaterade han att det främst är proffsskribenter som använder de ändelser som språkvården rekommenderat för de fem ord han undersökte: avokado, kiwi, mango, sambo och silo. I bloggar och mer vardagligt språk används istället oftast s- eller sar-plural, som avokados, kiwis, silosar.

Den svenska språkvården styrs idag huvudsakligen av två principer: systemenligheten som jag nyss nämnde och bruket. Och här krockar de två principerna.

Men Språkrådet har alltså kommit fram till att det är dags att ge råd om hur man använder s-plural där språkbrukarna i stor utsträckning gör det. Ett av råden är till exempel att även om man använder s-plural är det lämpligt att försvenska ändelsen: storys och inte stories.

Dock tycker Språkrådet fortfarande att man i första hand bör använda svenska pluraländelser eller välja ett annat ord, särskilt i formellare texter (puh, alla som gillar systemenlighet andas ut!). Det finns till exempel ingen anledning att använda s-plural istället för att säga revolvrar, containrar eller ponnyer, som är några exempel på lånord där s-plural har använts i svenskan men där den svenska pluraländelsen nu känns mest naturlig.

S-pluralen är en del av nyheterna i Svenska skrivregler, som till ganska stor del handlar just om hur vi hanterar ord från främmande språk. Till exempel hur vi ska hantera främmande ord och namn, till exempel hur vi ska skriva namn från andra alfabet (arabiska, kyrilliska, ryska till exempel).

Svenska skrivreglers nya upplaga kommer som pappersbok i maj i år. E-boken kommer lite senare och det finns även planer på en lättläst kortversion på cirka 30 sidor.

Läs fler rapporter från språkkonferenser

Mer om s-plural och den nya upplagan av Svenska skrivregler:

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ordlista eller ordbok? – vilken ska du välja? – Eva Sahlström - […] Okej med s-plural – inlägg från 5 april 2017 om senaste upp­lagan av hand­boken Svenska skriv­regler som också hör…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: