Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Mellantinget semikolon

av | 31/10 2012 | Tips och råd

semikolon

Semikolon är ett ovanligt skiljetecken som dessutom ofta används felaktigt som kolon. Men semikolon är inget kolon, det är ett mellanting mellan punkt och komma.

För att en text ska ge ett korrekt intryck och läsningen ska få flyt är det viktigt att vara noga med skiljetecknen. Rätt använt ger skiljetecken läsaren hjälp att tolka texten, fel använt blir det bara ett störningsmoment.

Ett skiljetecken som ofta används fel är semikolon, troligen för att det är ett ovanligt skiljetecken. Det vanligaste felet är att det används istället för kolon före uppräkningar och exempel: felaktigt Vi har tre bilar; en röd Volvo, en blå Ford och en grön Mazda istället för Vi har tre bilar: en röd Volvo, en blå Ford och en grön Mazda.

Semikolon

 • står inuti en mening, mellan satser eller andra avskiljbara delar, och ska därför följas av liten bokstav
 • kan användas mellan satser (oftast huvudsatser) som har ett nära samband med varandra, när punkt känns för starkt men komma för svagt avskiljande
 • kan användas mellan grupper i uppräkningar, till exempel Vi har flera olika fordon: en röd, en blå och en grön bil; två blå cyklar och en gul; en trehjuling, en springcykel och en sparkcykel
 • kan användas för att avskilja uppräknade decimaltal: 2,34; 5,67; 8,21
 • används som avskiljare mellan mottagare av e-post, om man skickar ett mejl till flera mottagare.

Semikolon är ett besvärligt skiljetecken, inte bara för att de så ofta används fel utan för att det även kan signalera elitism, snobbism – eller okunskap när det används fel. För den som är intresserad av att gå djupare in i semikolonets värld skrev svenskprofessorn Per Ledin några intressanta blogginlägg om klass, sex och semikolon i början av 2012.

Vill man bara vara säker på att man skriver korrekt kan man hoppa över semikolonet helt. Själv har jag försörjt mig på skrivande och textbehandling sedan 1994 utan att använda semikolon mer än mellan e-postadresser – bland journalister är det inget väl ansett skiljetecken. En uppräkning som i exemplet ovan med fordonen hade jag gjort en punktlista av eller så hade jag omformulerat för att få en mindre otymplig mening.

Tycker du väldigt mycket om semikolon, se till att lära dig ordentligt hur det ska användas och spara användningen till när du behöver måla fina nyanser i språket. Det behöver du oftast inte göra när du skriver i jobbet, då är det viktigare att vara enkel och tydlig. Och att undvika sådant som kan uppfattas som störande och få läsaren att tappa fokus från innehållet.

Samtidigt som jag skrev det här inlägget korrekturläste jag en rapport där det förekom en hel del semikolon. Några tog jag bort, men bland annat i den här meningen fick de stå kvar: Genom forskning söker vi oss bakåt, för att förstå varifrån vi kommit; inåt, för att bättre förstå oss själva som enskilda människor och som samhälle; och utåt, för att vidga vårt vetande om världen.

Just i den här meningen kan jag se en relevans för semikolonen. Men hade mitt uppdrag varit att textredigera texten hade semikolonen inte fått stå kvar, då hade jag skrivit om meningen istället för att få en mer lättläst text.

Fler inlägg

Snabba skrivtips från Evas skrivskola om semikolon

Mer om semikolon

 • Omistliga böcker som hjälper dig att använda skiljetecken rätt: Skiljeteckensboken av Siv Strömquist samt Språkrådets handbok Svenska skrivregler.
 • Vad är en huvudsats? – för dig som inte har skolgrammatiken helt klar i minnet.
 • Sex och semikolon – Per Ledin, professor i svenska språket vid Örebro universitet, bloggar om semikolon. (struken 220909, bloggen finns inte kvar)
 • Sången om semikolon – från det numera nedlagda humorprogrammet Pang Prego på Sveriges Radio P3. (avlänkad 180216, sången borttagen)

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

 • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
 • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: