Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Webbkurser för vidareutbildning

av | 19/8 2015 | Tips och råd

Genom webben och sociala medier har exempelvis egenföretagare fått nya möjligheter att enkelt och billigt marknadsföra sig. Om de kan skriva texter som når fram.

För snart två år sen drabbades hela Sverige av en chock när det visade sig att svenska 15-åringars resultat på Pisa-testet sjunkit under genomsnittet. Debatten sen dess har handlat om hur skolan ska förändras för att få bättre resultat. Få funderar över 15-åringarna som gjorde så dåligt ifrån sig på Pisa-testet. Eller de 40 procent vuxna svenskar (16–65 år) som inte når upp till god läsförmåga.

För frågan är ju hur alla dessa klarar sig i ett arbetsliv där text har blivit så centralt för vår kommunikation. Det är förändringar som innebär stora möjligheter för många, som för egenföretagare som idag kan marknadsföra sig för en låg kostnad via sociala medier, bloggar och nyhetsbrev. Fast de måste kunna skriva tillräckligt bra om deras texter ska bli lästa.

[pullquote align=”left|center|right” textalign=”left|center|right” width=”30%”]”Fördelarna med webbkurser är många.”[/pullquote]

Och risken är att många inte gör det. När de gick i skolan såg arbetslivet helt annorlunda ut och inte ens då ägnade sig den svenska skolan åt skrivundervisning som förberedde eleverna på skrivande i yrkeslivet.

Själv skrev jag uppsatser ändå upp i gymnasiet på temat Min skolväg. Sedan 1994 har jag försörjt mig på att jobba med text och har hittills inte skrivit något i den genren som jag tränade på under tolv skolår. Jag lärde mig skrivandets hantverk på eftergymnasiala utbildningar, utbildningar som många av dem som idag förväntas skriva i sitt jobb inte har.

Men lyckligtvis är det även fler saker som förändrats drastiskt på senare år – utbildning har genom webben blivit så mycket mer tillgängligt. Många lägger upp korta instruktionsfilmer om allt möjligt på till exempel Youtube. Universitet och högskolor har numera mängder med distanskurser som gör att du kan studera vid ett lärosäte samtidigt som du bor kvar på din hemort.

Och det har blivit så enkelt och billigt att göra webbaserade kurser att produktionen inte måste göras av ett resursstarkt utbildningsföretag. Numera har de flesta en tillräckligt bra filmkamera i sin mobiltelefon för att kunna göra instruktionsfilmer, och det finns lärplattformar att lägga upp sina kurser på för rimliga priser.

Fördelarna med webbkurser är många: tillgängligheten ökar eftersom man kan komma till kursen oavsett var man bor och man kan göra kursen den tid på dygnet som passar en bäst. Oftast blir kursen också billigare. Det gör det möjligt för många fler att skaffa sig de kunskaper de inte fick i skolan.

Jag jobbar just nu med att göra en webbkurs för egenföretagare som vill skriva nyhetsbrev. Och fler kurser lär det bli, jag har många idéer om hur jag ska sprida de kunskaper jag har fått genom erfarenhet och studier.

Så håll utkik här på min sajt eller gilla min Facebooksida om du är intresserad av skrivkurser som du kan utföra när och var det passar dig bäst!

Kursportal för webbkurser

  • Evas skrivskola – webbkurser och böcker om skrivande, samt snabba skrivtips.

Fler inlägg

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: