De vanligaste språkfelen

Ju mer vi skriver, desto mer funderar vi på hur vi ska skriva. I alla fall verkar språkfrågorna ha ökat i takt med att vi skriver allt mer. Men det är mest detaljer vi funderar över.

I dagens samhälle skriver allt fler allt mer. Inte bara i sociala medier för att hålla kontakten med släkt och vänner utan till mycket stor del i arbetet där vi skriver väldigt mycket mer än tidigare.

Kanske är det anledningen till att så många ställer frågor om språk nuförtiden. Eller så är det en följd av hur lätt det är att ställa frågor om språk idag.

“Var eller vart, de eller dem, stor eller liten bokstav …”

Olle Josephson, professor i nordiska språk och tidigare chef på Språkrådet, presenterade i veckan i Svenska Dagbladet en inte helt vetenskaplig lista över de tio vanligaste språkfrågorna som Språkrådet får.

Listan toppas av frågan om det är okej att använda hen. Det är ju en fråga som bara legat i topp de senaste tre åren liksom frågan om man kan använda en istället för man, men övriga frågor är gamla godingar. Var eller vart, de eller dem, stor eller liten bokstav, a- eller e-form på adjektiv, semikolon eller inte semikolon – jag har skrivit om flera av dem på bloggen.

Metro vill uppenbarligen inte vara sämre än Svenskan utan publicerade idag en lista med sex vanliga och irriterande språkmissar utöver språkpolisernas älskling särskrivning. Den här gången är det Ola Karlsson på Språkrådet som står för sammanställningen.

Och vi känner igen dem: de eller dem, a eller e, semikolon … och så överanvändning av tre punkter!

Men det utmärkande är att alla språkfel och frågor på topplistorna handlar om ytspråkliga detaljer. Tyvärr. För det hade varit bra om fler började fundera på lite mer övergripande faktorer i sina texter än om de ska skriva de eller dem. Som hur man skriver en text som både blir läst och förstådd.

Hanna Lundquist gjorde i december en helt annan lista i Gefle Dagblad: tio fel som är värre än särskrivning. En föredömlig lista över sådant som många borde fundera mycket mer över när de skriver istället för att fastna i om det ska vara en bokstav mer eller mindre.

Missförstå mig inte, jag tycker verkligen att det är viktigt att följa de normer vi har för stavning och andra ytspråkliga detaljer. Men fortfarande har de missarna sällan någon större inverkan på begripligheten, det handlar mest om att läsningen störs.

För jag tycker att det är ännu viktigare att texterna vi skriver fyller sitt syfte: att de blir lästa och förstådda av de tänkta mottagarna.

Länkar om vanliga språkfel

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/spraknormer/de-vanligaste-sprakfelen/

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.