
I boken Språkrådet rekommenderar får du bakgrunden till språkliga rekommendationer.
I den nya boken Språkrådet rekommenderar får du hjälp med att hantera de vanligaste språkfrågorna. Samtidigt får du insikt i hur modern språkvård arbetar.
2005 kom Språkriktighetsboken, en välkommen bibel för oss textnördar som tog upp alla de vanliga stötestenarna vad gäller språkriktighet som var/vart, större än mig, dubbla supinum, flera personal och liknande.
Språkriktighetsboken redogjorde dessutom för den allmänna språksyn som modern språkvård utgår från. En del av den synen visades genom att boken inte bara gav riktlinjer för hur man borde skriva utan också gav utrymme för vilka resonemang som låg bakom rekommendationerna och hur språket faktiskt används.
Men ett levande språk är under ständig utveckling och en uppföljare till Språkriktighetsboken har efterfrågats. Dock har inte bara språket utvecklats sedan 2005, vi har också fått helt nya möjligheter att snabbt hitta rykande färska rekommendationer i digitala kanaler.
Språkrådet har därför valt att fokusera uppföljaren Språkrådet rekommenderar på hur arbetet med att upprätthålla ett standardskriftspråk går till. Bland annat får du som läsare en väldigt bra förklaring till vad en standardvariant av ett språk är och varför det är önskvärt att ha en standard.
Du får också en genomgång av hur språkvården av svenska fungerar i Sverige respektive Finland och vilka principer som styr arbetet:
- språkbruket
- normerna
- grammatiken
- funktionaliteten och begripligheten
- acceptansen
- maktfrågorna
- skrifthistorien
- svenskans gränser.
De rekommendationer som tas upp samlas i olika teman som könsneutralt språk, benämningsfrågor, termer, pronomenvariation och ordföljd. I min första genombläddring när jag ville se vilka språkfrågor som togs upp blev jag besviken över att jag kände igen i princip alla rekommendationer.
Inget kändes nytt.
Det kanske är för att skriva och granska text är mitt yrke. Idag finns svaret på de flesta vanliga språkfrågor i Språkrådets onlinetjänst Frågelådan och det är också här nya rekommendationer publiceras först. Mitt yrke gör Frågelådan till ett av mina mest välanvända bokmärken i webbläsaren.
Men Språkrådet rekommenderar fördjupar resonemanget om hur rekommendationerna har tagits fram och sätter dem i sitt sammanhang genom de olika temana. Att förstå hur modern språkvård fungerar är också en hjälp för dig när du stöter på nya val om hur du till exempel ska benämna andra eller när en vacklande norm kan börja anses som korrekt.
Det här är en läsvärd bok för alla som intresserar sig för språk och text – men hur kan man 2023 välja att inte ge ut boken i lämpligt e-boksformat? Det är tacksamt att Språkrådet i alla fall släppte en digital variant samtidigt som pappersvarianten, men det är en pdf.
Pdf är ett format med fast layout som inte anpassar sig till olika skärmstorlekar, och det passar bäst för sådant som kräver fast layout eller som är tänkt att läsas som utskrift.
Inte för böcker som bara består av text. De passar bäst i det flödande formatet epub som anpassar sig till olika skärmstorlekar. Det är ett dessutom ett tillgängligare format eftersom användaren själv kan ändra sådant som typsnitt, teckengrad och bakgrundsfärg vilket kan ha stor betydelse om man inte ser så bra (eller har inte med sig läsglasögonen).
Här känns det som att Språkrådet inte har hängt med i utvecklingen när man inte har gjort en digital variant i det format som är standard för e-böcker idag. Dock är pdf:en gratis att ladda ned från Språkrådets sajt.
Nedladdning av Språkrådet rekommenderar
- Språkrådet rekommenderar: Perspektiv, metoder och avvägningar i språkriktighetsfrågor – bok från Språkrådet som kan laddas ned gratis som pdf.
Mer från mig om språkvård, normer och rekommendationer
Fler inlägg
- Ordlista eller ordbok – inlägg från 29 augusti 2018.
- Svensk ordbok i ny upplaga – inlägg från 16 juni 2021.
- Språkliga hjälpmedel – inlägg från 28 november 2012.
- SAOB digitaliseras – inlägg från 1 maj 2013.
- Nya SAOL är här – inlägg från 15 april 2014.
- Språkrådgivning i sociala medier – inlägg från 12 september 2012.
- Allt om skiljetecken – inlägg från 11 september 2013.
- Skiljeteckensboken i ny upplaga – inlägg från 15 maj 2019.
- Handbok för att skriva jämställt – inlägg från 16 oktober 2013.
- Uppdatering av Myndigheternas skrivregler – inlägg från 17 september 2014.
- Alla blogginlägg om skrivregler.
- Alla inlägg om bokrecensioner.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
Skrivbrevet från Evas skrivskola
- Riktiga rekommendationer, nr 2/2023.
- Svenska ordböcker på nätet, nr 9/2019.
- Publicera text digitalt, nr 13/2020.
Mer om språkriktighet
- Språkriktighetsboken – föregångaren till Språkrådet rekommenderar.
- svenska.se – söktjänst från Svenska Akademien där du söker i tre ordböcker samtidigt.
- Frågelådan – Språkrådets språktjänst där du hittar de senaste rekommendationerna.
0 kommentarer