Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Handbok för att skriva jämställt

av | 16/10 2013 | Bokrecensioner

Omslag till boken Jämställt språk.

En bra handbok för jämställda texter

Tycker du att det är viktigt att känna att alla kommer till tals och beskrivs på lika villkor i dina texter, oavsett vilket kön de har? Boken Jämställt språk hjälper dig både att se språkbrukets inbyggda ojämställdhet och att undvika den.

Även om Sverige internationellt sätt har en relativt god språklig jämställdhet rymmer vårt språk könsförtryck utan att vi alltid tänker på det. Gamla perspektiv och föreställningar lever kvar i grammatik och ordförråd. I ett förändrat samhälle skaver det ibland i öronen men vi vet inte hur vi ska uttrycka oss istället.

Som en hjälp för de skribenter som vill (eller i sitt jobb måste, i de språkpolitiska målen som antogs av riksdagen 2005 ingår att motverka könsförtryckande språk) skriva mer jämställt gav Språkrådet 2008 ut boken Jämställt språk: En handbok i att skriva och tala jämställt av Karin Milles, fil. dr. i nordiska språk. En andra upplaga med några mindre uppdateringar kom 2012.

Det här är en utmärkt handbok: lättläst, ganska kort men ändå heltäckande. Karin Milles inleder med att förklara varför vi behöver ett jämställt språk och ger en överblick av de senaste decenniernas livaktiga forskning om könsskillnader i språk.

Efter det går hon igenom de områden där man behöver tänka sig för, med rekommendationer om hur man bör uttrycka sig. Läsaren får också ett verktyg i form av ett frågeschema som man kan använda för att analysera hur jämställd en text är. Boken avslutas med kapitel om sexistiska och homofoba skällsord samt om härskartekniker, som vidgar perspektivet från det rent språkliga. Varje kapitel avslutas också med lästips om man vill fördjupa sig i ett område.

För den som har läst lite språkvetenskap är boken möjligen lite väl grundläggande och rymmer knappast några nyheter. Då kanske man har mer utbyte av att läsa något av det som föreslås i de utförliga lästips som avslutar varje kapitel. Men som en praktisk handbok fungerar den bra för den som vill som skriva som språklagen förespråkar: vårdat, enkelt och begripligt.

För jämställt språk handlar i grunden om just det, om att skriva så att alla känner sig delaktiga och förstår vad som åsyftas.

Mer information om boken och författaren

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: