Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Insatser för läsning

av | 9/10 2013 | Språknyheter

Nu görs det flera insatser för att få svenskarna att läsa mer. Regeringen har lagt en proposition för ökat läsande och Språktidningens chefredaktör propagerar för läsande som syns.

På Bok- och biblioteksmässan i Göteborg för två veckor sedan presenterade kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth den nya regeringspropositionen Läsa för livet. I propositionen föreslås nationella mål för litteratur- och läsfrämjande som innebär att alla i Sverige, oavsett bakgrund och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar, ska ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång till litteratur av hög kvalitet.

Detta ska uppnås bland annat genom att Statens kulturråd för 15 miljoner kronor per år ska arbeta för att öka läsandet, att 30 miljoner kronor av stödet till folkbildningen ska avsättas särskilt för läsfrämjande verksamhet samt att man från 2015 ska man kunna få statligt stöd för litteratur- och läsfrämjande aktiviteter.

Ytterligare ett slag för ökat läsandet slogs av Språktidningens chefredaktör Patrik Hadenius som i samband med bokmässan skrev ett manifest i Dagens Nyheter och Språktidningen där han uppmanar alla att läsa så att det syns. Det vill säga, ha en bok i handen i tunnelbanan istället för att läsa e-bok i mobilen, använda uppslagsverk istället för att googla på plattan eller läsa damtidningar hos frisören.

Själv skulle jag vilja slå ett slag för högläsning för barnen. Antalet föräldrar som läser högt för sina barn har minskat drastiskt under senare år, trots att högläsning enligt forskningen är ett mycket effektivt sätt att främja läsutveckling och inte minst läsförståelse. Och vad jag vet spelar det ingen roll om texten man högläser är tryckt på papper eller ligger i en läsplatta.

 Men högläsning tänkte jag skriva ett särskilt inlägg om framöver.

Mer läsning om läsning

  • Läsa för livet – regeringsproposition för ökat läsande.
  • Manifest: Läs så att det syns! – debattartikel i Dagens Nyheter av Språktidningens chefredaktör Patrik Hadenius.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: