Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Andra intressanta språkbloggar

av | 2/10 2013 | Tips och råd

Rss-ikon

Den här ikonen visar att man kan få webbsidan som ett rss-flöde.

Ett bra sätt att hålla sig uppdaterad på den språkliga fronten är att följa några bloggar om språk. Här tipsar jag om några som är väl värda att följa.

Förhoppningsvis tycker du att den här bloggen ger dig en bra överblick på det språkliga området, men genom att prenumera på några fler bloggar kan du få fler infallsvinklar.

Om du prenumererar på bloggarna (rss) kan du få inläggen skickade antingen till ditt mejlprogram eller till en särskild rss-läsare. Jag föredrar att ha dem i en rss-läsare som är anpassad just till att läsa blogginlägg. I läsaren kan man sortera inläggen i mappar, man kan klicka fram originalsidan och man kan dela inlägget på sociala medier eller mejla det.

Du loggar in i rss-läsaren genom din webbläsare. Till smarta mobiler och datorplattor finns det appar som antingen fungerar som rss-tjänster i sig själva eller som man kopplar till en rss-tjänst. Själv tycker jag att det är väldigt bra att kunna läsa på mobilen när jag till exempel åker tunnelbana eller på plattan när jag är hemma på kvällen.

Av de språkbloggar jag följer tycker jag att dessa är de mest givande (länkar till dessa och några ytterligare finns i rutan till höger):

  • På svenska – populärvetenskaplig blogg där Per Ledin, professor i svenska språket vid Örebro universitet, skriver om språk. Ofta mycket intressant, ofta om hans pågående forskning och/eller dagsaktuella ämnen. Det enda jag har att invända är att inläggen ibland blir väldigt långa.
  • Lingvistbloggen – Avdelningen för allmän språkvetenskap inom Institutionen för lingvistik, Stockholms universitet, skriver om lingvistik, språk och annat av allmänt intresse. Oftast är det Östen Dahl, Mikael Parkvall eller Hedvig Skirgård som skriver. Liksom Per Ledin ger de ett kunnigt och vetenskapligt perspektiv på dagsaktuella frågor, till exempel med inlägg om hur många språk som skiljer mellan hon och han medan hen-debatten rasade som värst.
  • Språktidningens blogg – Språktidningen bloggar mellan sina nummer av papperstidningen. Journalistisk bevakning av vad som händer i den språkliga världen.
  • Språkrådet – har inte regelrätta bloggar men man kan prenumerera på
    • Aktuellt – notiser om sådant myndigheten sysslar med, så förutom språkvård av svenska blir det även om minoritetsspråken.
    • Månadens ord
    • Månadens nyord
    • Veckans språkråd.

·····························

  • RSS – definition på Wikipedia
  • Flöden, kvitter och statusuppdateringar – bok av Anders Thoresson. Det var när jag läste den som jag kom igång med rss-bevakning. Bra och instruktiv, även om den blivit lite förlegad eftersom den tidigare dominerande rss-läsaren Google Reader las ner i somras av Google. Men det har tillkommit många alternativ, googla förslagsvis på ”alternativ till Google Reader”. Exempel på två gratistjänster är Feedly och The Old Reader.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: