Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Översätt med mobilen

av | 23/10 2013 | Tips och råd

Nu kan du använda din mobils kamera för att översätta ord på en lång rad olika språk. Du kan till och med få översättningen uppläst för dig. Med något udda uttal dock.

Lexikon i all ära, men de är ofta stora och tunga så länge de inte är ficklexikon. Och ficklexikon är för små för att innehålla just de ord du behöver slå upp.

Men nu kan du använda din mobil när du behöver slå upp ett ord. Har du en Iphone kan du ladda ner en gratisversion av appen Worlddictionary (appen finns även för Android, men bara i betalversion vad det verkar). Behöver du översätta ett ord från norska, kinesiska eller kanske portugisiska öppnar du appen och håller telefonen över ordet. Genom kameran läser appen av ordet och ger dig en översättning.

Det går ganska bra, men funkar inte alltid. Bättre träffsäkerhet får du om du pekar med fingret på bilden och sparar den, för då kan du klicka på ett ord i taget i den sparade bilden och få det översatt. Du kan även höra hur ordet låter – eller ja, ungefär hur det låter.

Appen använder sig av Googles eller Bings översättningstjänst. Du kan även fortsätta sökandet i Google, Wikipedia eller Youtube. Det går även att skriva in ord manuellt, att gå tillbaka i gamla sökningar och att bokmärka ord.

Jämfört med ett lexikon är appen fattig. Skriver du till exempel in ordet klara för att få det översatt från svenska till engelska får man ordet clear, medan mitt svensk-engelska lexikon i bokform har ungefär en spalt med fyra alternativa betydelser och många exempel.

Men som en snabb översättningshjälp när man är i farten är appen nog så användbar. Inte minst för att den innehåller så många fler språk, 15 stycken, än vad man normalt har i lexikonväg.

······························

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: