
Skiljeteckensboken av Siv Strömquist ger svar på allt och lite till som du undrat över om skiljetecken.
Med skiljetecken blir texten läsbar – om man vet hur de ska användas. Och om mottagaren förstår signalerna. Nu finns en bok som skingrar alla dimmorna runt skiljetecknens användning, Skiljeteckensboken.
Skiljetecken är skriftspråkets motsvarighet till det talade språkets pauser, tempoväxlingar, framhävningar med mera. Tecken och typografi är skribentens sätt att gestikulera.
Även om det fanns en period då skiljetecknen sågs främst som grammatiska, att de skulle visa hur satser och meningar var uppbyggda och förhöll sig till varandra, var det förståelse och tydlighet som var i fokus när man började använda skiljetecken. I den första svenska skiljeteckenshandledningen från 1600-talets mitt betonades att skiljetecknens uppgift var att få läsaren att förstå den skrivandes tankar.
Och det är i den kommunikativa funktionen vi idag huvudsakligen använder skiljetecken. En text helt utan skiljetecken är väldigt svårläst – men även felaktigt använda skiljetecken drar ner läsbarheten och kan ta fokus från innehållet.
Som textvårdare blir man därför så glad när någon ger sig i kast med att skriva en hel bok bara om skiljetecken, som Siv Strömquist, docent i nordiska språk vid Uppsala universitet, har gjort. Siv Strömquist är en meriterad språkvårdare som har skrivit språkspalter i Svenska Dagbladet och Uppsala Nya Tidning samt ett flertal böcker om skrivande. Och forskat om skiljetecken.
I Skiljeteckensboken berättar hon om skiljetecken och går igenom allihop, både med roligt vetande om tecknen och utförliga instruktioner för hur de ska användas. I den här boken ryms inte bara gamla klassiska tecken som punkt och komma, och moderna som snabel-a och smilisar, utan även matematiska tecken och typografi. För även fetstil, rubrikgrader och styckeindelning ökar textens läsbarhet.
En språknörd läser med stor behållning den här boken från pärm till pärm, och även de som har ett litet mildare språkintresse kan nog tänkas vilja läsa allt eftersom den är så intresseväckande och lättsamt skriven. Men den fungerar även bra som uppslagsverk. Bör bli ett standardverk med en given plats i alla skribenters bokhyllor bredvid SAOL och Svenska skrivregler.
Fler inlägg
- Skiljeteckensboken i ny upplaga – inlägg från 15 maj 2019.
- Alla inlägg om skiljetecken.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
Mer om skiljetecken
- Skiljeteckensboken av Siv Strömquist.
- Vem är Siv Strömquist?
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks