Mer om skiljetecknens historia, regler för emojier och ny praxis för semikolon – ja, det är några av nyheterna i den andra upplagan av Skiljeteckensboken av Siv Strömquist.
Den första upplagan av Skiljeteckensboken kom 2013. Den är skriven av Siv Strömquist, docent i nordiska språk vid Uppsala universitet och författare till böcker och artiklar om skrivande och språkriktighet. När jag recenserade boken 2013 spådde jag att den skulle bli ett standardverk i alla skribenters bokhyllor bredvid SAOL och Svenska skrivregler. Och ja, nog har den fyllt sin plats i min bokhylla och allt som oftast ligger den på skrivbordet.
Nu har Skiljeteckensboken kommit i en ny upplaga, enligt författaren för att hon har fått så mycket frågor och kommentarer från intresserade läsare som gärna vill ha tydliga regler om interpunktion. Det kanske inte är så konstigt att Siv Strömquist från den utgångspunkten har skrivit om kapitlet om semikolon, svenskans absolut mest felanvända skiljetecken.
Men här finns också en nyhet: tidigare har man rekommenderat att semikolon ska stå mellan två fullständiga satser, men Siv Strömquist menar att eftersom meningsfragment (ofullständiga meningar) blir allt vanligare i skriftspråket är det lämpligare att säga att meningarna ska vara självständiga – det som kommer efter semikolonet ska ha samma grammatiska utformning som det som kommer före.
I första upplagan var det roligt att känslotecknen, emojierna, överhuvudtaget fick komma med bland skiljetecknen, men i den andra upplagan har det kapitlet utökats till att även innehålla välkomna regler för när och hur de ska användas.
Här finns också en helt ny snabbguide om hur man ska välja skiljetecken när det känns som att det skulle finnas flera likvärdiga alternativ. En bra service till dem som använder boken som ett uppslagsverk.
Men den nya upplagan har också utökats till gagn för dem som finner nöje i att läsa boken från pärm till pärm. Kapitlet om tecknens insatser i skönlitteraturens tjänst är utökat med fler exempel, och ett helt nytt – mycket intressant – kapitel om tecknen i historisk belysning har tillkommit.
Det här är en sådan bok man önskar att alla som skriver text yrkesmässigt skulle läsa. För om du läser den här boken inser du inte bara vikten av korrekt interpunktion för textens läsbarhet, du slipper också allt tvivel om vad som är korrekt interpunktion. Dessutom skriver Siv Strömquist en tydlig prosa som är ett rent nöje att läsa.
Fler inlägg
- Allt om skiljetecken – inlägg från 11 september 2013 om en första upplagan av Skiljeteckensboken.
- Alla inlägg om skiljetecken.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
Mer läsning om skiljetecken
- Skiljeteckensboken av Siv Strömquist.
- Svenska skrivregler – Språkrådets handbok, senaste upplagan från 2017 finns i både tryckt och digital version.
0 kommentarer