Sommarsolståndet är årets längsta dag, den dag då det känns som att solen står stilla på himlen. Runt den här tiden blir det aldrig riktigt mörkt i vårt land.
Från vårdagjämningen runt den 20 mars blir dagarna allt ljusare fram till kulmen runt 21 juni. Då inträffar sommarsolståndet som är den tidpunkt då solen står som högst på himlen på norra halvklotet. Om ett halvår inträffar istället den kortaste dagen, vintersolståndet.
Anledningen till att vi får dessa solstånd är för att jordaxeln lutar. Vid sommarsolståndet lutar jordaxeln som mest mot solen för oss på norra halvklotet. Det gör att solen står som högst på himlen och dagen är så lång den kan bli innan det vänder mot mörkare tider igen.
Ju längre norrut man kommer, desto ljusare är det. Ovanför polcirkeln går solen inte ner alls under tiden runt sommarsolståndet, det man kallar för midnattsol, men ingenstans i Sverige blir det riktigt mörkt under de här dygnen. På södra halvklotet sker samma fenomen, men ett halvår senare, då vi istället har vintersolstånd och årets kortaste dag.
Benämningen solstånd kommer av att man upplever det som att solen står stilla dessa dagar. Sommarsolståndet infaller på lite olika datum beroende på var på norra halvklotet man befinner sig, men det brukar vara mellan 20 och 22 juni.
Som andra vändpunkter på året har sommarsolståndet spelat stor roll i olika kulturers traditioner. I Sverige hör midsommarfirandet till en av de mest livaktiga traditionerna. Det var inte bara en brytpunkt i bondesamhällets arbetsår, utan även i industrisamhället eftersom industrisemestern startade efter midsommar. Och än idag är midsommar en tydlig brytpunkt för när Sverige går in i semestertider.
Men sommarsolståndet firas även i många andra länder. Till exempel tänder man i våra nordiska grannländer bål på St Hans-dagen och detsamma i Irland och Cornwall i Storbritannien, där man firar St John’s Eve. Eftersom Johannes Döparen enligt Bibeln föddes sex månader före Jesus anser kristendomen att han föddes 24 juni – vilket dock högst troligen är en sanning med modifikation eftersom Jesus födelsedatum anpassades till hedniska festligheter runt vintersolståndet.
Midsommarbål förekom även i Sverige enligt Olaus Magnus som skrev om detta under senmedeltid, men det är inte känt om sommarsolståndet firades i förkristen tid i Sverige. Dock är det nog troligt, med tanke på hur stor roll dessa årets vändpunkter har spelat i förhistoriska kulturer.
Ett av de mest kända neolitiska monumenten, Stonehenge i Storbritannien, är till exempel starkt kopplat till solstånden. Cirka 2 500 år f.Kr. restes stenarna i den stencirkel vars huvudaxel är linjerad med sommar- respektive vintersolstånden.
Ingen vet Stonehenges syfte, men kopplingen till solstånden är tydlig och nu i modern tid ser nyhedningar och druider detta som en helig plats. Under 1970-talet startade en årlig festival vid sommarsolståndet, som förbjöds 1985 för att skydda monumentet. Numera kan man dock åter fira sommarsolståndet här, men under mer ordnade former.
Bok om årstidshändelser
- Årets ord – om årstidshändelser och kalenderdagar – en bok som samlar alla mina blogginlägg om årets ord till och med hösten 2024.
Fler inlägg om årstidshändelser
- Vändpunkten vårdagjämning – inlägg från 20 mars 2019.
- Höstdagjämningen i skördetid – inlägg från 4 septemger 2019.
- Vintersolståndet mitt i vintern – inlägg från 25 december 2019.
- Olika sorters år – inlägg från 27 december 2023.
- Majstång i juni – inlägg från 17 juni 2015.
- Sommarlov – från arbete till fritid – inlägg från 8 juli 2020.
- Semester – ett ord med motsatta betydelser – inlägg från 4 juli 2018.
- Sommar, sommar, sommar … – inlägg från 13 juli 2022.
- Sommarplågan mygg – inlägg från 14 juli 2021.
- Fler inlägg om ord förknippade med händelser i almanackan.
Mer läsning om sommarsolståndet
- Sommarsolstånd och vintersolstånd – SMHI förklarar solstånden.
- Sommarsolståndet – Wikipedia förklarar sommarsolståndet och har även en tabell för exakt när det infaller varje år i Sverige.
- Midsommarafton – Nordiska museet berättar om de svenska traditionerna runt midsommar.
- Midsommar – Institutet för språk och folkminnen berättar om midsommartraditioner.
- Top Summer Solstice Traditions from around the World – Culture trip berättar (på engelska) om midsommartraditioner i tio olika länder, där det svenska ”Midsommarstång-festivities” kommer på första plats.
- Stonehenge – Wikipedia berättar om Stonehenge.
- Summer solstice – English Heritage ger instruktioner om hur man gör för att få fira sommarsolståndet vid Stonehenge.
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks