
Det mäktigaste uttrycket för vintersolståndsfirande är den över 5 000 år gamla gånggriften Newgrange i Boyne-dalen i Irland. (Foto: Adobe Stock)
När vårt land är som allra mörkast, då når vi vändpunkten då dagarna långsamt blir ljusare igen. Det är inte konstigt att tiden runt vintersolståndet har firats i så många kulturer.
Vintersolståndet handlar liksom sommarsolståndet ett halvår tidigare om jordens lutning. I midvintertid ligger norra halvklotet som längst från solen vilket ger oss ett dygn då det knappt blir ljust – och ovanför polcirkeln går solen aldrig upp den här tiden.
Som regel inträffar vintersolståndet oftast 21 december i Sverige, men vart fjärde år blir det 22 december (sista året i skottårscykeln).
Dock är skillnaderna små dagarna före och efter vintersolståndet – midvinterveckorna är en mörk tid i Sverige. Det är därför inte konstigt att vi har försökt liva upp oss med fester, som vanligt är vid årets brytpunkter.
Det gamla ordet starbrak för solstånd visar också att det har setts som en brytpunkt. Ordet kommer antagligen av star i betydelsen stående, stånd och brak som är besläktat med bräck, brott och brytpunkt.
Snorre Sturlasson beskrev på 1200-talet det vikingatida julfirandet, som ska ha bestått av ett gästabud då man drack öl och blotade, det vill säga offrade till gudarna. Enligt Snorre ägde firandet rum vid midvinter, men flyttades till samma datum som den kristna julen på 900-talet.
I bondesamhället fanns det inget särskilt firande av just vintersolståndet, men å andra sidan har kalendern ändrats under åren. Innan den gregorianska kalendern infördes 1753 i Sverige inföll vintersolståndet runt Lucia, som länge ansågs vara årets längsta natt då man festade och aktade sig för de övernaturliga krafter som var i farten.
Efter kalenderreformen var det istället Tomas-dagen som inföll på vintersolståndet 21 december, en dag då julfriden ringdes in men även denna långa natt var farliga väsen ute och rände.
Några exempel på midvinterfirande i andra kulturer är Romarrikets Saturnalia-fest som var anledningen till att de kristna bestämde sig för att fira Jesus födelse vid den här tiden, eftersom man förlade sina helgdagar till redan befintliga firanden.

Ovanför ingången på Newgrange finns en öppning som fångar solens strålar på vintersolståndet.
Men det mäktigaste uttrycket för vintersolståndsfirande är över 5 000 år gammalt: den stora gånggriften Newgrange i Boyne-dalen i Irland. Området som är världsarv rymmer ytterligare två stora gravar, Knowth och Dowth, och kallas med ett gemensamt namn för Brú na Bóinne, men det är bara Newgrange som kan kopplas till vintersolståndet.
Över ingången till gravkammaren finns nämligen en öppning där solens strålar fångas på vintersolståndet för att lysa upp gravkammaren tjugo meter längre in. Varför stenåldersmänniskorna byggde graven så vet vi inte, men det är helt klart att denna brytpunkt i midvinternattens mörker spelade roll även för dem.
Fler inlägg om årstidshändelser
- Vändpunkten vårdagjämning – inlägg från 20 mars 2019.
- Sommarsolståndet – den längsta dagen – inlägg från 12 juni 2019.
- Höstdagjämningen i skördetid – inlägg från 4 september 2019.
- Lucia i mörker och ljus – inlägg från 9 december 2015.
- Jul – ett ord med långa traditioner – inlägg från 20 december 2017.
- Jultomten, gårdstomten och tomtenissarna – inlägg från 19 december 2018.
- Nyår förr och nu – inlägg från 23 december 2020.
- Fler inlägg om dagar förknippade med händelser i almanackan.
Mer om vintersolståndet
- Sommarsolstånd och vintersolstånd – SMHI förklarar solstånden.
- Vintersolståndet och Tomasdagen – Institutet för språk och folkminnen berättar om midvintertraditioner.
- Newgrange – Wikipedia berättar om den största graven i världsarvet Brú na Bóinne.
- Brú na Bóinne – World Heritage Ireland berättar om världsarvet, med information om bland annat Newgrange och hur man gör för att få se solen lysa in i gravkammaren på vintersolståndet.
- Sist men inte minst, några Youtube-länkar som visar hur det ser ut inne i Newgranges gravkammare på vintersolståndet. Jag har varit där flera gånger och och på visningen får man se hur det ser ut i imiterad version med en lampa – men bara det är det en fantastisk upplevelse:
- Vintersolståndet 2020.
- Winter Solstice Dawn at Newgrange, Co. Meath, Ireland – film från Office of Public Works, som har texter både på iriska och engelska. Fint för dig som vill träna din iriska 😀
- Den irländska myndigheten Office of Public Works, OPW, har flera filmer och livesändningar från vintersolstånd i Newgrange.
0 kommentarer