Nu kommer snart jultomten – men varför kallar vi honom tomten när han i andra länder heter Nikolaus? Och vilka är nissarna och vart tog julbocken vägen?
Som med så många av de traditioner vi tycker är så viktiga är jultomten en relativt ny företeelse i Sverige. Och som de flesta traditioner har jultomten rötter från flera länder som delvis går in i varandra.
Själva ordet tomte härstammar från ordet tomt, byggplatsen för ett hus och en gård. I svenska gårdar fanns det en gårdstomte som rådde över gården och som man behövde hålla sig väl med. Det var en vresig liten typ, som förväntade sig gåvor och belöningar året om – men gärna något extra till jul. Kanske tomtegröt? Gårdstomten åt gärna gröt, helst med en smörklick på, och hans gröt lever kvar i vårt julbords risgrynsgröt och ris à la Malta.
Men hur blev den vresiga lilla gråklädda gårdstomten som höll ordning, övervakade så att gårdsfolket arbetade flitigt och krävde gåvor till sig själv förvandlad till en stor, tjock man som kör rensläde och frågar efter snälla barn?
De två tomtarna har faktiskt inte så mycket gemensamt. Gårdstomten har funnits i Sverige åtminstone sen medeltiden, kanske ännu längre, medan jultomten kom hit först på 1800-talet. Han var inspirerad av Nikolaus, en osjälvisk och givmild biskop från Myra (i dagens Turkiet), ett populärt helgon som via holländska utvandrare tog svängen över USA.
I USA blev den holländska Sinterklaas till Santa Claus. Coca Cola och Walt Disney hjälptes åt att kommersialisera honom och julen, vilket bland annat innebar att han ikläddes stor mage, vitt skägg och röd rock med vit pälskant.
I Sverige blev den givmilda, tjocka jultomten populariserad under senare hälften av 1800-talet av svenska författare och konstnärer, främst Viktor Rydberg och Jenny Nyström. Jultomten är en rätt mystisk person som i många länder lämnar julklappar till barnen i smyg, men i Sverige brukar han hälsa på och dela ut klapparna.
Det är en uppgift han övertagit från julbocken. Från början var julbocken ett upptåg med ungdomar som drog runt mellan gårdarna i juletid med en i sällskapet utklädd till julbock. Som tack för sång och skämt fick de gåvor i utbyte. Men när julklappen dök upp i Sverige under 1700-talet tog julbocken rollen som klapputdelare.
Gårdstomten lever kvar i jultomtens nutida medhjälpare, tomtenissarna. För gårdstomten kallades också nissen, från namnet Nisse som är en smekform till Nils som i sin tur är en biform till – Nikolaus.
Tomtarna har gett många språkliga uttryck i svenska talesätt som tomtar på loftet, ha tomtebolycka, vara en riktig hustomte, tomta runt hemma. Vill du benämna dem korrekt skriver du jultomten, tomten, nissen med inledande gemen så länge det inte är egennamn: vi fick besök av jultomten Nikolaus och gårdstomten Nisse.
God jul!
Bok om årstidshändelser
- Årets ord – om årstidshändelser och kalenderdagar – en bok som samlar alla mina blogginlägg om årets ord till och med hösten 2024.
Läs mer om högtidsdagar
- Advent inleder julen – inlägg från 29 november 2023.
- Lucia i mörker och ljus – inlägg från 9 december 2015.
- Vintersolståndet mitt i vintern – inlägg från 25 december 2019.
- Jul – ett ord med långa traditioner – inlägg från 20 december 2017.
- Nyår förr och nu – inlägg från 23 december 2020.
- Trettondagen – de tre kungarnas dag – inlägg från 10 januari 2024.
- Alla inlägg om dagar förknippade med högtider.
Snabba skrivtips om stor och liten bokstav från Evas skrivskola
- Stor eller liten bokstav – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola.
Läs mer om jultomten och andra tomteord
- Christmas gift-bringers of Europe – Jakub Marian har många roliga kartor över språk och annat spännande. Här är en karta över vad jultomten kallas i Europas länder.
- Hur kom jultomten till Sverige? – Institutet för språk och folkminnen berättar den svenska jultomtens historia.
- Tomtegubbe – en närmare presentation av gårdstomten av Institutet för språk och folkminnen.
- Niklas, Nils och Nisse – Institutet för språk och folkminnen berättar om namnen Niklas, Nils och Nisse som har sitt ursprung från jultomtens urfader sankt Nikolaus och återfinns som benämning på den gamla svenska gårdstomten, nissen.
- Julbocken – en skrämmande företrädare till jultomten – Institutet för språk och folkminnen berättar julbockens historia.
- Har du tomtar på loftet? – Institutet för språk och folkminnen berättar om talesätt med tomteanknytning.
- Julafton – Nordiska museet berättar om traditionerna runt julafton och varför det blev årets högtidligaste stund i det svenska bondesamhället.
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks