Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Trettondagen – de tre kungarnas dag

av | 10/1 2024 | Årets ord

trettondagen

Många konst­närer har tolkat hur de tre vise männen följde Betle­hems stjärna och mötte Jesus­barnet. Här är gobe­längen The Adoration of the Magi av Edward Burne-Jones (Wiki­media Commons).

Man har knappt hunnit pusta ut efter nyårs­firandet när det åter blir helg – trettondagen, den där dagen vi inte riktigt vet varför vi firar. Om vi ens firar den.

Trettondagen är faktiskt den äldsta kristna hög­tiden. Den är en del av jul­firandet och att den kallas trettondagen, eller lite mer formellt trettonde­dag jul, är för att den infaller tretton dagar efter jul.

Dock är det inräknat jul­dagen – på engelska heter dagen istället Twelth Day, tolfte­dagen. I många länder kallas dagen epifania, uppen­barelse, som är den benäm­ning som används inom den kristna väst­kyrkan, medan öst­kyrkan kallar dagen theofania, guds­uppenbarelse.

En gammal svensk benäm­ning är far­ängla­dagen. Den här­rör från den tid då trettondagen sågs som julens avslut­ning och det var dags för släktens döda att åter­vända till sina gravar efter att ha varit med i julfirandet.

I Danmark och Norge kallas dagen för hellig­tre­kongers­dag till minne av de tre vise männen. För det är de som har huvud­rollen den här dagen.

När man började fira trettondagen på 200-talet – innan man hade börjat fira jul – var det dock Jesus födelse som upp­märk­sammades. I den östliga kristen­domen firar man fort­farande Jesus dop på trettondagen.

Men i den västliga kristen­domen har trettondagen blivit de tre kungarnas dag. I Bibeln, Matteus­evangeliet, kapitel 2, vers 1–12, berättas det om ”några öster­ländska stjärn­tydare” som har sett en stjärna gå upp för judarnas ny­födda kung. Stjärnan leder dem till stallet i Betle­hem där barnet och hans mor Maria finns i ett hus. De hyllar barnet och ger honom guld, rökelse och myrra i gåvor.

I folkliga traditioner blev stjärn­tydarna tre till antalet och kallades för de tre vise männen eller de tre kungarna. De fick namnen Kaspar, Melchior och Baltasar och sades repre­sen­tera världs­delarna Europa, Afrika och Asien. I svenska alma­nackan har alla tre namns­dag på trettondagen.

I Sverige firades trettondagen förr med fest­liga samman­komster. Ung­domar samlades ofta till så kallat ungdoms­gille eller lek­stuga då man bland annat klädde ut sig till stjärn­gossar och jul­bockar och gav sig ut på stan eller gestaltade bibliska scener.

I de flesta kristna länder ser man trettondagen som julens avslut­ning, men i Sverige har vi dragit ut på julen ytterligare en vecka till tjugondag­knut åtmin­stone sedan 1600-talet.

Idag är det nog inte så många som samlas till fest på trettondagen. Vi firar nyår och har julgrans­plundring på tjugondag­knut. Stjärn­gossarna har infogats i lucia­tåget där de sjunger staffans­visor (som ursprung­ligen kommer från annandags­traditioner).

I kyrkan upp­märk­sammar man missions­uppdraget på trettondagen, medan vi övriga kanske mest passar på att njuta en sista helg­dag innan det nya årets var­dag tar vid.

Mer av mig om jul

Fler inlägg

Snabba skrivtips från Evas skrivskola

Skrivbrevet från Evas skrivskola

Mer läsning om trettondagen

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: