Advent är veckorna före jul, en tid av förberedelser. En del förbereder sig för att fira Jesus födelse, men för de flesta är första advent startskottet för julpyntningen.
Ordet advent kommer från latinets adventus, som betyder ankomst. Den ankomst som åsyftas är Jesus födelse som i den kristna kyrkan firas 25 december trots att det inte var då han föddes.
Kristna högtider lades gärna vid tidpunkter då det redan fanns ett annat firande – i Rom firades till exempel Saturnarliafesten vid den här tiden, och i Norden firade vi vintersolståndet innan vi blev kristna.
Adventsfirandet härstammar från julfastan, en period som speglade påskfastan och därför var 40 dagar lång. Redan på 400-talet var det en tid för förberedelser inför julen, och på 1000-talet fick den benämningen advent och bestämdes till fyra veckor.
Adventstiden börjar fjärde söndagen före jul och slutar på julafton. Första söndagen i advent inleder kyrkoåret i de kristna kyrkorna.
Och i Sverige brukar det ses som inledningen på julförberedelserna. Då plockar vi fram julpyntet och tänder adventsljusstakarna.
Men i äldre tider var advent inte så uppmärksammat. Då var Annadagen 9 december, Luciadagen 13 december och Tomasdagen 21 december viktigare som hållpunkter för olika julförberedelser.
Först i början av 1900-talet ökade firandet av advent, och från 1920-talet har första advent varit en av de dagar flest går till kyrkan. Typiska adventspsalmer är Bereden väg för Herran och Hosianna, Davids son som man fortfarande sjöng varje första advent när jag fick i skolan.
Fastetraditionen slutade i och med reformationen, men liksom på Palmsöndagen vid påsk utgör Jesus intåg i Jerusalem predikounderlag på första söndagen i advent. Ytterligare en koppling till julfastan är lutfisken, som traditionellt började lutas på Annadagen för att hinna bli klar till jul.
I det sekulariserade Sverige har den kristna kopplingen till advent blivit svag och den ankomst vi väntar på är snarare julen än Jesus. Adventskalendrar börjar ibland på första advent, men de flesta har första luckan 1 december – och kallas idag ofta julkalendrar.
Adventstiden är en synnerligen mörk tid i vårt nordliga land, de sista veckorna innan vintersolståndet, och det är kanske inte konstigt att vi anammade tyska seder om att tända adventsstjärnor och adventsljus – idag har en adventsljusstake fyra ljus, ett för varje söndag i advent.
Den elektriska adventsljusstaken är faktiskt en svensk uppfinning från 1930-talet, och den har traditionellt sju ljus. Men numera finns det ljusstakar och stjärnor och andra juleljus i alla möjliga former som lyser upp den mörkaste tiden på året.
Mer av mig om jul
Bok om årstidshändelser
- Årets ord – om årstidshändelser och kalenderdagar – en bok som samlar alla mina blogginlägg om årets ord till och med hösten 2024.
Fler inlägg
- Lucia i mörker och ljus – inlägg från 9 december 2015.
- Vintersolståndet mitt i vintern – inlägg från 25 december 2019.
- Jul – ett ord med långa traditioner – inlägg från 20 december 2017.
- Jultomten, gårdstomten och tomtenissarna – inlägg från 19 december 2018.
- Nyår förr och nu – inlägg från 23 december 2020.
- Trettondagen – de tre kungarnas dag – inlägg från 10 januari 2024.
- Fler inlägg om dagar förknippade med händelser i almanackan.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
Skrivbrevet från Evas skrivskola
Mer läsning om advent
- Nationalencyklopedins artikel om advent.
- Wikipedias artikel om advent.
- Institutet för språk och folkminnen berättar om advent.
- Nordiska museet berättar om advent.
0 kommentarer