Det mest kända läsbarhetsindexet i Sverige är lix, bland annat för att det finns en webbplats där du lätt kan mäta din texts lixvärde. Men mäter indexet verkligen hur läsbar din text är?
Det finns en mängd läsbarhetsindex, formler för att mäta en texts läsbarhet, och det mest använda i Sverige är lix. Lix togs fram av pedagogikforskaren Carl-Hugo Björnsson 1968 och finns beskrivet i hans bok Läsbarhet.
Lix räknas ut genom att lägga ihop medeltalet ord per mening och andelen ord med fler än 6 bokstäver. Värdet i procent jämförs sedan med en skala som Björnsson tagit fram för olika typer av text.
Förr fick man sitta och räkna ut det här för hand, men i den digitaliserade tid vi lever i idag finns det en webbsida där du enkelt klistrar in texten och klickar på en knapp så får du lixvärdet serverat.
Att du så här enkelt kan ta reda på hur svår eller lätt din text är att läsa låter väl nästan för bra för att vara sant? Det är det också. Det finns många som har kritiserat lix eftersom indexet inte tar hänsyn till innehåll och betydelse. Andra, som till exempel språkforskaren Lars Melin, anser att det är ett oväntat säkert sätt att mäta en texts svårighetsgrad, men att det är som en febertermometer.
Med febertermometern kan du få reda på om du har feber. Men febern är bara ett symptom och orsaken kan du aldrig få reda på genom att bara använda termometern. Liksom lix inte kan säga något om varför din text är lätt eller svår.
Att bara klistra in sin text i lixmätaren och få fram ett värde är därför meningslöst om du inte gör någon mer analys. För det går att skriva helt obegripliga texter med lågt lixvärde, liksom det går att skriva begripligt med högt lix. En texts läsbarhet påverkas nämligen av en mängd olika faktorer: förutom menings- och ordlängd även sådant som meningarnas struktur, abstraktionsgraden, textbindningen, den grafiska utformningen, genreanpassningen och perspektivet.
Om du däremot använder lixvärdet som en variabel bland flera när du gör en textanalys kan du ha användning av indexet. Inte minst för att lixräknaren på webbplatsen inte bara ger själva lixvärdet utan även andelen långord, genomsnittlig meningslängd, en frekvensordlista och en uppdelning av meningarna så man lätt kan hitta ut vilka som är långa respektive korta.
Som en vanlig skribent har du dock troligen inte så mycket nytta av de variablerna. Det är bättre att du lägger din energi på att tänka igenom textens syfte, perspektiv och genre innan du börjar skriva och att du när du skriver tänker på dispositionen och textbindningen. Då är chansen betydligt större att din texts läsbarhet ökar än om du använder dig av lixmätaren.
Björnsson själv menade heller aldrig att lix skulle vara något annat än ett komplement till den allmänna innehållsprövningen, vilket tyvärr inte påpekas på webbplatsen för lixmätaren. Han ansåg att siffervärdet är ett objektivt mått på läsbarhet som kanske inte stämmer in på den subjektiva upplevelse en viss läsare har, och att man inte bör koppla bort sitt sunda förnuft.
Mer om läsbarhetsindex
- Att mäta begriplighet – inlägg från 10 september 2014.
- Mäter lix textens läsbarhet? – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola.
Tidigare inlägg om att skriva begripligt
- Vem är det jag skriver för?– inlägg från 21 mars 2012.
- Befolkning ger begripligare text– inlägg från 4 april 2012.
- Rutor för klarhet– inlägg från 20 juni 2012.
- Typografi för ökad läsbarhet– inlägg från 8 augusti 2012.
- Håll dig till textens genre – inlägg från 20 januari 2016.
- Styckeindelning för ökad läsbarhet– inlägg från 21 september 2016.
- Konkretisera din abstrakta text – inlägg från 20 september 2017.
- Det viktigaste först – inlägg från 23 augusti 2017.
Böcker och uppsatser om lix och läsbarhet
Dessa texter kanske inte är helt lätta att få tag på, men du kan hitta dem på bibliotek. Lars Melins artikel ligger dock på hans sajt.
- Läsbarhet av Carl-Hugo Björnsson – det är i den här boken Björnsson presenterade Lix.
- Texters begriplighet – ett språkpragmatiskt problem – artikel av Britt-Louise Gunnarsson i Språkvård nr 2/1984.
- Varför en lätt text kan vara svår att förstå – artikel av Olle Josephson i Kultur – text – språk: det finns mer i en text än ord där han demonstrerar några textanalysmetoder som är innehållsmässigt orienterade till skillnad från lix som han menar är så gott som oanvändbart för att bedöma läsbarheten av en enskild text.
- Begrips – en artikel av Lars Melin om vilka faktorer som avgör en texts begriplighet. Bland annat visar han hur man kan manipulera lix.
Mer om lix och läsbarhetsindex
- LIX räknare – webbsida där man kan lägga in sin text för att få ut lix-värdet.
- Sju av åtta läsbarhetsindex missar målet – inlägg på Språktidningens blogg om en amerikansk studie som visade att sju av åtta läsbarhetsindex missade målet att matcha böcker med elevers läsnivåer.
Hej,
jag är student på SU och läser speciallärarprogrammet mot dövhet och hörsel. Just nu är jag i initialskedet för att börja med examensarbetet. Empirin utgörs av nationella prov i åk 9 och uppsatsdelen. Tanken är att jämföra eleverna med hörselnedsättning och de hörande eleverna i fråga om språklig komplexitet i skrivandet.
Det är grundtanken.
Ett första steg är att titta på meningslängd.
Nu kommer mina frågor: Scannar man in handskriven text på fil? Finns det ngt sätt som programmet kan notera konjunktioner?
Tacksam för svar!
Med vänlig hälsning
Pia Warrol
Vilket program menar du? Lixräknaren? Om du går till lix.se och lägger in en text ser du vilka variabler du får fram. Har du övriga frågor är det bättre att du ställer dem till den som ligger bakom räknaren.