Rutor för klarhet

En faktaruta vid sidan om kan hjälpa till att öka begripligheten av en text som beskriver något som är krångligt. Där kan du förklara svåra ord eller förtydliga med en sammanfattande punktlista.

I mitt inlägg från 4 april beskrev jag hur klarspråk inte alltid räcker till när det som texten förmedlar i grunden är svårbegripligt. En extra svårighet med den text från Försäkringskassan som jag hade som exempel var att den kan förväntas ha läsare med mycket olika förkunskaper och olika utbildningsbakgrund. En del kommer inte att ha svenska som modersmål. Facktermerna kan inte heller undvikas om texten ska bli korrekt och läsaren ska kunna förstå den fortsatta kommunikationen med Försäkringskassan.

“Bryt ut ordförklaringarna och lägga dem i en faktaruta.”

För att öka förståelsen hos alla läsare kan man förstås försöka förklara facktermerna i texten, men det finns en risk att texten blir tung och att man tappar flytet i läsningen. Ett bra knep är istället att bryta ut ordförklaringarna och lägga dem i en faktaruta vid sidan om.

Texten får ett bättre flyt, det är lätt att hitta förklaringen om termen återkommer och man har glömt bort vad den betydde – och de läsare som förstår termerna kan hoppa över rutan. I trycksaker är det ofta snyggt layoutmässigt med rutor, det lättar upp sidan. Genom blickbeteendeforskning har man sett att läsare använder rubriker, bilder och olika grafiska element som ingångspunkter när de läser en tidningssida, så chansen är stor att läsaren börjar titta på din ruta med ordförklaringar.

Skriver man en text för webben funkar det också bra att lägga ordförklaringar i en ruta, gärna med länkar för den som vill få ännu mer förklaringar. Men tänk på att det du länkar till faktiskt  ger en djupare förståelse så att det inte bara blir en rundgång bland sidor.

Rutan kan användas till mer än ordförklaringar, till exempel en punktlista som sammanfattar det viktigaste i texten eller tydliggör en arbetsgång, som:

Så går sjukanmälan till för dig som är egenföretagare:

  • Välj antal karensdagar.
  • Sjukanmäl dig till Försäkringskassan första dagen du är sjuk.
  • Skaffa läkarintyg om du är sjuk mer än sju dagar.

Ytterligare tips för att underlätta läsningen är att använda sig av typografin, vilket jag kommer att återkomma till i senare inlägg. Nu tar dock bloggen sommarlov, så det kommer i augusti. Glad midsommar!

Annat jag skrivit om att skriva begripligt

Andra blogginlägg

Skrivbrevet från Evas skrivskola

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/tips-och-rad/rutor-for-klarhet/

3 pingar

  1. […] Rutor för klarhet – inlägg från 20 juni 2012. […]

  2. […] Rutor för klarhet – inlägg från 20 juni 2012. […]

  3. […] Rutor för klar­­het– in­lägg från 20 juni 2012. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.