En faktaruta vid sidan om kan hjälpa till att öka begripligheten av en text som beskriver något som är krångligt. Där kan du förklara svåra ord eller förtydliga med en sammanfattande punktlista.
I mitt inlägg från 4 april beskrev jag hur klarspråk inte alltid räcker till när det som texten förmedlar i grunden är svårbegripligt. En extra svårighet med den text från Försäkringskassan som jag hade som exempel var att den kan förväntas ha läsare med mycket olika förkunskaper och olika utbildningsbakgrund.
En del kommer inte att ha svenska som modersmål. Facktermerna kan inte heller undvikas om texten ska bli korrekt och läsaren ska kunna förstå den fortsatta kommunikationen med Försäkringskassan.
För att öka förståelsen hos alla läsare kan man förstås försöka förklara facktermerna i texten, men det finns en risk att texten blir tung och att man tappar flytet i läsningen. Ett bra knep är istället att bryta ut ordförklaringarna och lägga dem i en faktaruta vid sidan om.
Texten får ett bättre flyt, det är lätt att hitta förklaringen om termen återkommer och man har glömt bort vad den betydde – och de läsare som förstår termerna kan hoppa över rutan. I trycksaker är det ofta snyggt layoutmässigt med rutor, det lättar upp sidan.
Genom blickbeteendeforskning har man sett att läsare använder rubriker, bilder och olika grafiska element som ingångspunkter när de läser en tidningssida, så chansen är stor att läsaren börjar titta på din ruta med ordförklaringar.
Skriver man en text för webben funkar det också bra att lägga ordförklaringar i en ruta, gärna med länkar för den som vill få ännu mer förklaringar. Men tänk på att det du länkar till faktiskt ger en djupare förståelse så att det inte bara blir en rundgång bland sidor.
Rutan kan användas till mer än ordförklaringar, till exempel en punktlista som sammanfattar det viktigaste i texten eller tydliggör en arbetsgång, som:
Så går sjukanmälan till för dig som är egenföretagare:
- Välj antal karensdagar.
- Sjukanmäl dig till Försäkringskassan första dagen du är sjuk.
- Skaffa läkarintyg om du är sjuk mer än sju dagar.
Ytterligare tips för att underlätta läsningen är att använda sig av typografin, vilket jag kommer att återkomma till i senare inlägg.
En faktaruta med fler tips om att skriva begripligt
Fler blogginlägg
- Vem är det jag skriver för? – inlägg från 21 mars 2012.
- Textens triangel – inlägg från 5 mars 2014.
- Håll dig till textens genre – inlägg från 20 januari 2016.
- Befolkning ger begripligare text – inlägg från 4 april 2012 om hur klarspråk inte alltid räcker till.
Snabba skrivtips från Evas skrivskola
Skrivbrevet från Evas skrivskola
- Skriv i rätt ordning, nr 8/2016.
- Anpassa din text till genren, nr 9/2018.
- Skriv ur läsarens perspektiv, nr 4/2015.
- Planera textens disposition, nr 10/2016.
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks