Håll dig till textens genre

Om vi förstår vad för slags text vi läser förstår vi också texten bättre. Så tänk på att hålla dig till textens genre när du skriver om du vill att din text ska nå fram.

När vi läser en text har vi oftast redan förkunskaper och förväntningar på vad vi kommer att få läsa. Om vi läser en bok har vi antagligen sett omslaget och läst baksidestexten, vi kanske även har läst recensioner eller hört någon berätta om boken.

Slår vi upp en tidning vet vi vilken typ av texter vi kommer att få läsa, innan vi öppnar ett mejl kan vi genom att ha sett avsändaren ha en uppfattning vad det innehåll.

“Om vi inte förstår vad det är för text, då vet vi inte heller vad vi ska ha den till.”

Om vi däremot inte har så mycket förkunskaper och förväntningar försöker vi hela tiden att lista ut vad det är för något vi läser genom att leta ledtrådar som kan visa oss vilket textslag det är, något man brukar kalla för textscheman.

Om vi inte hittar något textschema vi känner igen och inte förstår vad det är för text, då vet vi inte heller vad vi ska ha den till. Ofta känner vi intuitivt när schemat inte stämmer – även om textscheman är kulturburna och inlärda har vi vanligen lärt oss dem mer eller mindre omedvetet.

Textschemana varierar beroende på textens genre. Genrebeteckningar använder vi för att visa det naturliga sambandet mellan olika sorters texter och verksamheter. Några exempel på genrer är protokoll, läromedel, ledarartikel och manual.

När vi har genrekompetens vet vi vilket textschema som en text inom genren följer. Och då blir vi förvirrade om manualen innehåller starka politiska värderingar eller om mötesprotokollet är skrivet på hexameter (ett versmått).

Vill du att din texts budskap ska gå fram ska du därför tänka noga på genreanpassningen – se helt enkelt till att din text ser ut och är uppbyggd som texter inom genren brukar. Då behöver inte läsaren fundera över vad hen ska ha texten till och vilka strategier hen ska använda vid läsningen.

Det bästa sättet att lära sig att skriva i en genre är att befinna sig i den verksamhet som är kopplad till genren och skriva de texter som hör till verksamheten. För det är tyvärr inte så lätt att skaffa sig genrekompetens i till exempel skolan, eftersom det är svårt att härma verkliga skrivsituationer.

För genrer är som sagt knutna till verkligheten. Visst kan vi analysera fram vilka språkliga drag som fungerar som genremarkörer och använda dessa, men det är väldigt krävande jämfört med att lära sig genren mer intuitivt. Så känner du dig osäker på genren du skriver i, skriv på! Ju mer du skriver i den situation din text hör hemma i, desto mer skolas du in i genren.

Annat jag skrivit om begriplighet

Andra blogginlägg

Skrivbrevet från Evas skrivskola

Tips om mer läsning om genre och schema

Jag har inga lästips som enbart handlar om textscheman och genrekompetens. Men det här är mina källor till inlägget:

 

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/tips-och-rad/hall-dig-till-textens-genre/

4 pingar

  1. […] Håll dig till textens genre – inlägg från 20 januari 2016. […]

  2. […] Håll dig till textens genre – inlägg från 20 januari 2016. […]

  3. […] Håll dig till textens genre – inlägg från 20 januari 2016. […]

  4. […] Håll dig till textens genre – inlägg publicerat 20 januari 2016. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.