Vem är det jag skriver för?

Det grundläggande för att en text ska bli bra är att du är klar över vem du skriver för. Mottagaranpassning säger språkkonsulten, medan journalisten förenklar (sin vana trogen!) och säger: Vem?

Oavsett vad man skriver har man mycket att lära av journalistiken. Tidningar är ju oftast kommersiella produkter och ska man få någon att köpa dem räcker det inte med att man fyller dem med text, man måste se till att någon vill läsa texten också.

Hos en journalist sitter det därför i ryggmärgen att skriva texter som folk vill läsa, medan många andra skribenter tänker på helt andra saker när de skriver. Som att chefen ska bli nöjd.

Skribenten tycker sig ha fullgjort sin arbetsuppgift genom att ha fått viss information på pränt, men eftersom hela idén med att skriva är att förmedla något är en text som inte blir läst helt meningslös. Nästan lika meningslös blir texten om den som läser den inte förstår vad som är tänkt att förmedlas.

Ett knep för att skriva meningsfulla och begripliga texter är att tänka kommunikation istället för information, att det inte bara handlar om att få ut något utan att det också är någon som ska ta in det. Det är detta som språkkonsulter och andra språkmänniskor kallar mottagaranpassning. Journalister formulerar istället frågan: Vem är det jag skriver för?

Det är kanske inte alltid så lätt att få en bild av vem som blir din kommande läsare, men det är väl värt att försöka sätta sig in i mottagarens perspektiv eftersom det underlättar begripligheten.

Det finns forskning som visar att det inte räcker med att ändra ytspråket (ordval, meningsbyggnad etc.) för att en text ska bli begripligare utan det är först när man byter perspektiv – till mottagarens – som man verkligen uppnår högre begriplighet.

Nästa steg är att se till att texten passar in i sin genre. Även här finns det forskning som visar att vi så fort vi kan försöker bilda oss en uppfattning om vad det är vi läser och vad för slags textslag det är. Förstår vi vad det är för slags text vi läser är det lättare att tolka den.

Det finns en rad andra grepp man kan använda för att mottagaranpassa en text och öka begripligheten som jag har tänkt vidareutveckla i kommande inlägg. Ett har jag använt i den här texten – du-tilltalet. Men det återkommer jag som sagt till.

Annat jag skrivit om vem man skriver för

Andra blogginlägg

Snabba skrivtips från Evas skrivskola

  • Viktigaste skriv­tipset – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola, en liten film som poäng­terar per­spek­tivet när du skriver.

Skrivbrevet från Evas skrivskola

 

 

Permalänk till denna artikel: https://www.sahlstrom.info/tips-och-rad/vem-ar-det-jag-skriver-for/

4 pingar

  1. […] Vem är det jag skriver för? […]

  2. […] Vem är det jag skriver för? […]

  3. […] Vem är det jag skriver för?– in­lägg från 21 mars 2012. […]

  4. […] Vem är det jag skriver för?– in­lägg från 21 mars 2012. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress blir inte offentlig.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.