Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Vacklande normer i interna skrivregler

av | 13/6 2012 | Språknormer

Interna skrivregler handlar ofta om detaljfrågor som har liten betydelse för begripligheten, istället för att fokusera på det som faktiskt avgör om texten blir lättläst och förståelig.

 I mitten av 90-talet när jag jobbade som redaktör på det medie­bevaknings­företag som då hette Pressurklipp (numera Cision) hade vi en omröstning på redaktionen om vi skulle skriva ska eller skall. Så här snart 20 år senare känns det exotiskt att vi trätte om det, med tanke på hur sällan jag idag stöter på skall (sedan 2007 skrivs även lagar och förordningar med ska).

Och framför allt var det helt onödigt. När jag utsågs som ansvarig för skrivreglerna dödade jag diskussionen genom att visa att normen var vacklande i de tidningar vi satt och plöjde hela dagarna (vi sammanfattade nyhetsmaterial), något ingen av oss uppmärksammat förrän jag tittade särskilt efter vilken form tidningarna använde. Och om vi själva inte noterade att tidningarna skrev både ska och skall såg jag ingen anledning till att vi skulle reglera det i våra skrivregler.

Men diskussionen var inte bara onödig, jag tror dessutom att den är väldigt typisk. De interna skrivregler jag har stött på har alla i första hand behandlat detaljfrågor om språkets yta, som vilken form som ska användas vid vacklande normer, hur förkortningar ska skrivas, att siffror upp till tolv ska skrivas med bokstäver etcetera.

Och visst, för att ge ett enhetligt intryck kan det ju vara viktigt att alla skriver vd med gemener. Men det påverkar inte begripligheten. Dessutom finns de mesta av det här redan upptaget i normerande verk som Språkriktighetsboken eller Svenska skrivregler.

Om jag fick ansvar för interna skrivregler idag hade jag köpt in några exemplar av ovanstående böcker och hänvisat till dem. I skrivpolicyn hade jag bara tagit upp sådana detaljer som var specifika för den egna verksamheten. Resten av skrivpolicyn skulle jag fokusera på sådant som faktiskt påverkar läsbarheten och förståelsen – som tilltal, perspektiv och genretillhörighet.

Tilltal har jag redan skrivit en del om, och jag kommer framöver att ta upp även perspektiv och genretillhörighet.

······························

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: