Evas språkblogg

I min blogg ger jag dig skrivtips, ger råd om språknormer, funderar över språk och ord – i första hand svenska språket.

Det viktigaste först

av | 23/8 2017 | Tips och råd

Emfatiskt disposition.

En text med emfatisk disposition börjar med det viktigaste och går sedan neråt i angelägenhetsgrad.

Tänk igenom hur du ska lägga upp texten innan du börjar skriva den. Oftast är det bäst att lägga det viktigaste först och med hjälp av typografin signalera för läsaren vad som är relevant.

Dispositionen av din text hör till det du behöver tänka på innan du börjar skriva. Det är viktigt för att du ska få en läsvänlig text som är anpassad till läsarens perspektiv.

Klassikern för nyhetsartiklar är den emfatiska dispositionen, som passar även för många andra texter. Det innebär att du börjar med det viktigaste först och sedan går neråt i angelägenhetsgrad – du kan tänka dig texten som en tratt.

Det anses att man började skriva så i dagstidningar för att redigeraren lätt skulle kunna stryka bakifrån i texten om den inte fick plats. Men det är också läsvänligt eftersom läsaren då direkt får veta vad artikeln handlar om.

Genom blickbeteendeforskning vet man också att läsarna många gånger inte läser hela texten. Om du lägger det viktigaste först ökar du sannolikheten för att läsaren tar till sig det, särskilt om du även lyfter fram det viktigaste i rubriker, ingresser och bildtexter, och använder dig av typografiska grepp som underrubriker och listor. Då signalerar du grafiskt och retoriskt vad som är relevant i texten.

Den emfatiska dispositionen kan modifieras så att du lyfter fram det väsentliga i inledningen och sedan återknyter till det i avslutningen med en slutkläm.

Andra sätt att disponera texten är

  • tematisk disposition, indelning i olika teman
  • kontrastiv disposition, uppställning i motsatser
  • kronologisk disposition, i tidsföljd
  • annan systematisk disposition, som orsak före verkan, helhet för detalj, åtgärd före resultat.

I längre texter kan du kombinera flera olika dispositioner, bara du ser till att det blir logiskt.

I dispositionen ingår även att dela in texten i stycken, avsnitt och kapitel. En vanlig rekommendation är att man inleder ett stycke med en så kallad kärnmening, en mening som sammanfattar vad stycket handlar om.

Slutligen kan man använda metatext, text som kommenterar texten, för att ytterligare tydliggöra samband och styra läsaren. Till exempel kan du i en längre text inleda varje avsnitt med att tala om för läsaren vad hen kommer att få läsa om i avsnittet. I en kortare text kan du göra som jag gjorde när jag inledde det här stycket: använda ord som slutligen, här nedan, som redan nämnts.

Tidigare inlägg och nyhetsbrev om hur du strukturerar din text

Mer läsning om disposition

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lix för att mäta läsbarhet – Eva Sahlström - […] Det viktig­aste först – in­lägg från 23 augusti 2017. […]
  2. Inled med ingress – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola - […] Det viktigaste först – om emfatisk dis­position […]
  3. Metatext kommenterar texten – ett snabbt skrivtips från Evas skrivskola - […] Det viktigaste först – Evas språk­blogg 23 augusti 2017. […]
  4. Styckeindelning för ökad läsbarhet – Eva Sahlström - […] Det viktigaste först – inlägg från 23 augusti 2017. […]
  5. Typografi som underlättar läsningen – Eva Sahlström - […] Det viktigaste först – inlägg från 23 augusti 2017. […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons:

Bloggkategorier

Bloggarkiv

Kommentarer

  • Du får gärna kommen­tera det jag skriver.
  • Jag granskar kommen­tar­erna innan de pub­li­ceras och tar bort kommen­tarer med inne­håll som inte håller sig till ämnet, mark­nads­för andras verk­sam­heter eller är kränk­ande, stöt­ande eller brottsliga.

Annons: