Semester är nog ett favoritord för många svenskar, med associationer till ledighet, vila och nöjen. Men hur blev det ett ord för ledighet i svenskan när det har motsatt betydelse i andra språk?
Att arbetstagare skulle ha lagfäst rätt till ledighet var en tanke som slog igenom på 1930-talet. I Sverige infördes semesterlagen 1938, som gav arbetstagare rätt till två veckors ledighet vilket med åren har växt till fem veckor.
Införandet av lagstadgad rätt till semester innebar också en rad nya sammansättningar kopplade till företeelsen: semesterdagar, semesterår, intjänandeår, semesterersättning, semesterfirare och industrisemester. För att inte tala om semesterrätt, ett vackert ord för dem som omfattas av det.
För den lagstadgade rätten gäller bara arbetstagare. Anställs du tillfälligt för arbete i högst 60 timmar är du undantagen rätten till semesterledighet (ytterligare en trevlig sammansättning). Liksom om du är arbetslös, sjukskriven eller egenföretagare.
Men även utan att ha semesterrätt kan man omfattas av den andra betydelse som ordet semester har fått, nämligen det man ofta gör på semestern: reser bort. Skolbarn har till exempel inte semester från skolan utan lov, men på lovet kanske de åker på utlandssemester med sina föräldrar.
I landet de åker till kan det dock vara stor risk att semester har en helt motsatt betydelse. Ordet används nämligen i bortåt trettio språk, men det är bara i Sverige som det betyder ledighet eller resa. I andra språk betyder det ofta en skoltermin, ett halvt läsår eller ett halvår.
Hur blev det så här? Ja, ordet kommer från det latinska semestris som betyder något som varar i sex månader, från sex (sex) och mensis (månad). I det forntida Rom fick man ha vissa ämbeten i just sex månader, och det är troligen orsaken till att ordet på andra språk har kommit att betyda skoltermin.
I Frankrike användes ordet semestre på 1700-talet för en sex månaders tjänstledighet för militärer. Troligen har ordet lånats in i svenskan via försvarsmakten och sedan spritts till andra verksamheter.
Detta trots att våra lagstadgade ledigheter är långt ifrån ett halvår långa. För det vore väl något!
Fler inlägg om årstidshändelser
- Majstång i juni – inlägg från 17 juni 2015.
- Sommarsolståndet – den längsta dagen – inlägg från 12 juni 2019.
- Sommarlov – från arbete till fritid – inlägg från 8 juli 2020.
- Sommar, sommar, sommar … – inlägg från 13 juli 2022.
- Sommarplågan mygg – inlägg från 14 juli 2021.
- Fler inlägg om ord förknippade med händelser i almanackan.
Läs mer om semester
- Semester som sökning i de tre ordböckerna SAOL, SO och SAOB på svenska.se.
- Semester – artikel i Wikipedia.
- Semester – artikel i NE, väldigt kortfattad om du inte är abonnent, men då är den desto utförligare.
- På andra språk är semester en tid då man inte har lov – Anna-Malin Karlsson, professor i svenska vid Uppsala universitet, skriver i Svenska Dagbladet om somriga ledighetsord.
- Språkkrönika: Vem får vara faster nu för tiden? – språkkonsulten Hanna Lundquist bloggar om ords etymologiska betydelser, bland annat ordet semester.
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks